6 till 7 July 2024

Film Egle Budvytyte in Kunsthuis SYB

Kunstweekend Beetsterzwaag

4K video, 30;00 min, 2020, Riga International Biennial of Contemporary Art (RIBOCA), Nida Art colony.

Tijdens Kunstweekend op zaterdag 6 en zondag 7 juli 2024 presenteert Kunsthuis SYB een filminstallatie van de in Nederland gevestigde Litouwse kunstenaar Eglė Budvytytė, die in 2018 te gast was bij SYB voor de Triënnale Almende. Het werk met als titel Songs from the compost: mutating bodies, imploding stars (30 minuten, 2020) is eerder getoond tijdens The Milk of Dreams op de 59ste Biënnale van Venetië in Italië, gecureerd door Cecilia Alemani.

Kunsthuis SYB is trots om dit werk met een groot internationaal bereik naar Beetsterzwaag te brengen. De film, opgenomen in de dennenbossen en zandduinen van het Koerse Schoorwal (Rusland en Litouwen), is een hypnotiserende verkenning van niet-menselijke vormen van bewustzijn en verschillende dimensies van symbiotisch leven: onderlinge afhankelijkheid, overgave, dood en verval. Het landschap in het werk met bossen en duinen doet denken aan de omgeving van Beetsterzwaag en Zuidoost Friesland.

De beelden in de film stapelen zich geleidelijk op, samen met de intieme tekst van een songtekst die de verlangens weergeeft van een entiteit die door verschillende genders, stemmen en niet-menselijke belichamingen heen beweegt. De cast van de film bestaat uit lokale jongeren en de Koreaans-Japanse artieste en choreografe Mami Kang die gevestigd is in Amsterdam.

De songteksten zijn gebaseerd op het werk en de woorden van biologe Lynn Margulis, die de rol van bacteriën in het maken van leven en de samenwerking tussen eencellige organismen viert, en op concepten van sciencefictionauteur Octavia Butler, die symbolen van symbiose en mutatie gebruikte om hiërarchieën en categorisering uit te dagen.

Over de kunstenaar
De in Nederland gevestigde Litouwse kunstenaar Eglė Budvytytė (1981) werkt op het snijvlak van muziek, poëzie, video en performance en onderzoekt de kracht van collectiviteit, kwetsbaarheid en doordringbaarheid tussen lichamen en de omgeving waarin ze leven.

Egle Budvytyte behaalde een BFA in Fotografie en Media in 2004 aan de Vilnius Kunstacademie, een BFA in Audio-Visueel in 2006 aan de Gerrit Rietveld Academie en een MFA in 2008 aan het Piet Zwart Instituut. Ze heeft verschillende solotentoonstellingen gehad en performances gedaan, waaronder in het Contemporary Art Center, Vilnius, Litouwen (2010) en The Renaissance Society, Chicago, IL (2019). In 2023 had ze een solotentoonstelling in de Vleeshal in Middelburg (Zeeland).