26 juni t/m 30 juli 2023

Olivia D’Cruz: Water Witching: A Research on Landscape and Fiction

Residency

Olivia D'Cruz, researching Water Witching: a Research on Landscape and Fiction, 2023

Kunsthuis SYB is zeer verheugd om kunstenaar Olivia D’Cruz te verwelkomen voor een residentie in juli 2023. Haar onderzoek is getiteld ‘Water Witching: A Research on Landscape and Fiction’ en tijdens haar residentie werkt ze aan het maken van opnames voor een nieuwe film.

Wichelen, ook bekend als wichelroedelopen, rabdomantie, of ‘water witching’ en ‘dowsing’ in het Engels, is een praktijk waarbij een gevorkte twijg of een paar L-vormige koperen staven worden gebruikt om ondergrondse waterbronnen, minerale afzettingen of verloren voorwerpen op te sporen. Het gaat terug tot de 16e-eeuwse mijnbouw in Duitsland, waar het werd gebruikt om metaalertsen op te sporen. Tijdens het wichelen liepen de beoefenaars over het land terwijl ze het wichelroede-instrument met beide handen vasthielden. Het instrument buigt of beweegt naar de grond als het in de buurt van de gezochte bron komt. Naast de praktische toepassing vereist wichelen veel aandacht voor het land en is het gebaseerd op elementen van fictie en verhalen vertellen.
Tijdens haar residentie in Kunsthuis SYB laat Olivia zich inspireren door de praktijk van wichelen om de menselijke relaties met het landschap te onderzoeken. Ze reflecteert op het historische gebruik van wichelen in systemen van grondstofwinning. Bovendien onderzoekt ze door middel van gesprekken met lokale bewoners welke herinneringen zij hebben aan het gebruik van wichelen of soortgelijke praktijken om waterputten, bronnen, mineralen of zelfs verloren voorwerpen te lokaliseren.

Zoals ze in haar eigen woorden beschrijft:

“Ik zal me focussen op beweging door het landschap in relatie tot water. Ik ga nader onderzoeken hoe praktijken als wichelen betekenis en ficties creëren en tegelijkertijd veel aandacht vragen voor het landschap. Ik hoop samen met een plaatselijke ecoloog en andere bewoners hun vaste routes door de bossen rond Beetsterzwaag te volgen. Door hun praktijken te observeren en me erin te verdiepen, hoop ik meer te weten te komen over hun relatie met het bos en de waterbronnen in het gebied. Ik zal stilstaan bij de geschiedenis van deze bossen en wateren als locaties van ontginning, d.w.z. de turf- en houtindustrie. Tijdens mijn wandelingen hoop ik kennis te maken met de niet-menselijke bewoners van het gebied. Ik zal gebruik maken van ongebruikelijke manieren om door het bos en de uiterwaarden gestuurd te worden, bijvoorbeeld met behulp van mijn eigen wichelroede of zorgvuldig slakken te volgen. Ik zal de wandelingen, ontmoetingen en gesprekken documenteren door middel van video- en geluidsopnamen en deze uiteindelijk verwerken tot een film.”

Tijdens Olivia’s residentie is Kunsthuis SYB open op zaterdag en zondag van 13:00 – 17:00 uur. Op zondag 30 juli vindt de eindpresentatie van Olivia haar residency plaats.

Over de kunstenaar
Olivia D’Cruz (1996) is een in Groningen gevestigde kunstenaar en filmmaker uit Goa, India. Ze studeerde in 2020 af in illustratie en animatie aan Academie Minerva. Geïnspireerd door ecofeminisme en de environmental humanities, richt haar werk zich op het verzamelen van verhalen uit de meer-dan-menselijke wereld. Ze is geïnteresseerd in de structuren die ontmoetingen tussen landschappen, mensen en andere dieren mogelijk of onmogelijk maken. In 2020 ontving ze de Academie Minerva Onderzoeksprijs voor haar afstudeerfilm. In 2022 exposeerde D’Cruz haar langlopende project over grondstoffenwinning bij Noorderlicht in Groningen en werd ze genomineerd voor de Sybren Hellinga Kunstprijs, die elke drie jaar wordt georganiseerd door Kunsthuis SYB.
Ze ontwikkelt regelmatig kunstworkshops voor kinderen en hecht binnen haar artistieke praktijk veel belang aan samenwerking en intergenerationele relaties.

De residency wordt mogelijk gemaakt door: