22 augustus t/m 9 oktober 2022

Steven Jouwersma: Je vergeet jezelf nog eens

Residency

Steven Jouwersma, cactushands study, 35 x 36 cm, acrylic on wood panel

Kunsthuis SYB verwelkomt Steven Jouwersma van 22 augustus tot en met 9 oktober 2022 als resident.

Tijdens zijn residency werkt hij aan zijn nieuwe project met de werktitel “Je vergeet jezelf nog eens”. In het project experimenteert Steven met nieuwe objecten en schilderijen rondom het concept van de snoezelruimte. De term is een samenvoeging van de werkwoorden “snuffelen” (onderzoeken en ontdekken) en “doezelen” (rusten) [1]. Deze ruimtes bevinden zich in zorginstellingen voor mensen met een geestelijke en/of lichamelijke beperking en zijn bedoeld om hen tot rust te brengen door het prikkelen van de zintuigen in een ontspannende omgeving.

Volgens Jouwersma is een kunstruimte in de afgelopen decennia steeds meer een snoezelruimte geworden. “Denk maar aan installaties van Pipilotti Rist of Melanie Bonajo waarin de bezoeker liggend en hangend een geluid of video installaties ervaart.” Het onderscheid tussen deze zorg- en kunstruimtes probeert Steven met zijn project actief te vergeten en daarbij ook het onderscheid tussen kunstkijker en zorgbehoevende.

Steven zal tijdens zijn werkperiode verschillende lokale snoezelruimtes en hun gebruikers bezoeken en het project vanuit deze ervaringen verder ontwikkelen. Zijn interesse ligt in de zintuigelijke ervaring die gedachten naar de achtergrond doet begeven. De snoezelruimte is onderdeel van geijkte behandelingen voor neurotypische mensen. Steven is zelf opgegroeid met een autistische broer en kent de snoezelruimtes al vanuit zijn kindertijd. “Je vergeet jezelf nog eens” is een uitspraak van zijn moeder die Steven graag beantwoordt met: “Als je jezelf vergeet word je het universum.”

Kunsthuis SYB is tijdens Steven’s residency open op zaterdag en zondag van 13:00 – 17:00 uur. Zijn residency wordt afgesloten met een tentoonstelling van vrijdag 7 tot en met zondag 9 oktober 2022.

Over de kunstenaar
Steven studeerde af van de opleiding Interactive Media Environments aan het Frank Mohr Institute in Groningen (2007). Hij heeft in zijn werk veelvuldig gebruik gemaakt van geluid om een nieuwe, andere of verrassende sociale omgeving te creëren. Door zijn interventies, vaak met een uitgangspunt dat gebaseerd is op muziek of klank, worden de betrokkenen aangemoedigd zich tot elkaar te verhouden. Door een interactie aan te gaan met bijvoorbeeld klanken of betrokken groepen wordt er weer een nieuwe interventie of actie opgeroepen en zo ontstaat eigenlijk een (reeks) werk(en) die een eigen wereld of setting oproepen.

Na een lange schilder hiatus is Steven sinds de pandemie ook weer volop aan het schilderen. Tijdens het maken van sculpturen en installaties documenteert hij door middel van schilderen het maakproces in het atelier en kunstruimte.

Steven woont en werkt in Brussel.

Het project is mogelijk gemaakt door: