1 t/m 21 augustus 2011

10 JAAR SYB

Groepstentoonstelling ex-residenten Kunsthuis SYB

Kunsthuis SYB bestaat tien jaar en viert feest! Met de groepstentoonstelling ‘10 jaar SYB’, een publicatie, een Masterclass Kunstkritiek, performances, muzikale beschouwingen en socratische dialogen verruilt SYB het afgelegen Beetsterzwaag tijdelijk voor het kosmopolitische Amsterdam en stelt zich zo voor aan een breder publiek. Voor de tentoonstelling vroegen Lotje van Lieshout en Rutger Emmelkamp – leden van de programmeringcommissie van SYB – een aantal eerdere residenten om een “remake” of “re-enactment” te maken van het werk of project dat zij in SYB realiseerden. ‘10 jaar SYB’ zoekt zo naar een vertaling van de ervaringen die de kunstenaar tijdens de residentieperiode heeft opgedaan en die een belangrijke impuls hebben gegeven aan zijn of haar artistieke ontwikkeling.

In het uitgebreide activiteitenprogramma bij de tentoonstelling worden de inter- en multidisciplinariteit van Kunsthuis SYB aangesproken. Zo werkten beeldend kunstenaars door de jaren heen samen met muzikanten, schrijvers, dichters en dansers en betrokken zij onbekende terreinen in hun werk. Tijdens SYB’s tienjarig jubileum vindt er een aantal performances en muzikale interventies plaats. Ook biedt SYB al jaren een podium voor jonge veelbelovende kunstrecensenten, wiens recensies in de nieuwsbrief en op de website worden gepubliceerd. Voor hen wordt de Masterclass Kunstkritiek georganiseerd, die gegeven wordt door schrijver en essayist Lucette ter Borg.

Op drie middagen worden er onder leiding van Rutger Emmelkamp zogenaamde socratische dialogen georganiseerd waarin drie verschillende groepen –zoals middelbare scholieren, onderzoeksjournalisten, filosofen en antropologen— de tentoonstelling komen bekijken om vervolgens het getoonde werk filosofisch te benaderen. Drie schrijvers en/of dichters die eerder bij SYB betrokken waren zullen de gesprekken bijwonen en omzetten naar een literair werk. Dit essay, gedicht of verhaal krijgt een plek in de catalogus die tijdens en naar aanleiding van de tentoonstelling samengesteld wordt.

Bovendien presenteert SYB, in navolging van het symposium ‘Our House in the Middle of the Street’ een gelijknamige publicatie. Hierin reflecteren schrijvers als Maria Lind en Frans Willem Korsten op verschillende terugkerende thema’s in de projecten van SYB, waarin het bijzondere onderkomen in Beetsterzwaag centraal staat.

Graag delen wij de feestvreugde met u! Het team van SYB heet u dan ook van harte welkom in P/////AKT Amsterdam.

Deelnemende kunstenaars aan ’10 jaar SYB’ zijn: Hee-Seung Choi, Siebe de Boer, Deirdre Donogue, Lieke Snellen, Daan Samson, Marinke Marcelis, Mathilde van Beekhuizen, Sybren Renema en Timmy van Zoelen, Emmeline de Mooij, Erica van Loon, Abner Preis, Ruth van Beek en Basje Boer, Jetske Verhoeven, Nina Wijnmaalen, Katharina Galland, Maartje Korstanje, Gerwin Luijendijk en Kathrin Wolkowicz.

10 JAAR SYB
Groepstentoonstelling ex-residenten kunsthuis SYB

locatie: P/////AKT, Zeeburgerpad 53, Amsterdam
opening: 31 juli 2011, 17.00 uur
tentoonstelling: 1 – 21 augustus 2011
Openingstijden: do t/m zo 14.00 – 18.00 uur

Dit
 project wordt mede gefinancierd door de Mondriaanstichting, het Amsterdams Fonds voor de Kunst en de Provincie Friesland.

Klik hier voor een weergave van de uitnodiging