11 juli t/m 22 augustus 2004

3e Sybren Hellinga Kunstprijs 2004

Saskia de Marée, Said Mahrouf, Paulien Oltheten, Anne Jaap de Rapper, Adelijn G. van Huis

De jury voor de Sybren Hellinga Kunstprijs 2004 bestaat uit Saskia Bos, directeur van De Appel in Amsterdam, Ruud de Rode, docent aan de Groninger kunstacademie Minerva en de winnaar van de prijs in 2001, de Maastrichtse kunstenaar Ray Moon. Dit drietal heeft zich gebogen over beeldmateriaal van het werk van maar liefst 125 jonge kunstenaars die een gooi hebben gedaan naar de prijs. Daaruit zijn vijf genomineerden geselecteerd. Zondagmiddag 11 juli zal de jury aan de hand van het tentoongestelde werk in kunsthuis Syb in Beetsterzwaag bekend maken wie de 2500 euro grote aanmoedigingsprijs voor jonge professionele kunstenaars krijgt.

Vanaf zondag zal tot 22 augustus het werk van de vijf genomineerden in het kunsthuis worden geëxposeerd. Parallel aan deze tentoonstelling worden door de Sybren Hellinga Stichting in Beetsterzwaag (kunstruimte Wagemans, Hoofdstraat 17) en in museum Willem van Haren in Heerenveen schilderijen en etsen van de in 1980 overleden Friese kunstenaar Boele Bregman tentoongesteld. De stichting bezit een collectie schilderijen van Bregman die voor deze gelegenheid het depot van het Fries Museum verlaat. De overzichtstentoonstelling wordt aangevuld met werk uit de collectie van nabestaanden van Boele Bregman.

In Kunsthuis Syb zal werk te zien zijn van Adelijn G. van Huis. Deze in het Surinaamse Nickerie geboren Amsterdamse (1973) deed haar eerste fase opleiding aan de Gerrit Rietveldacademie in Amsterdam, waar ze in 2000 afstudeerde. In haar werk laat zij zien dat ze een verscheidenheid aan technieken beheerst. Ze combineert ruimtelijke sculpturen met wandgrote afbeeldingen die naast sculpturale elementen ook fotografie weergeven. De ruimtelijke elementen en de wandsculpturen vormen één geheel.

Bijzonder is het werk van de Amsterdammer van Marokkaanse afkomst Said Mahrouf. Mahrouf studeerde in 1999 af aan de Rietveldacademie. Hij ontwerpt mode die hij vervolgens gebruikt om op video vastgelegde performances te maken waarin een verrassend harmonieus spel van ruimte, omgevingskleuren, ruimtelijke vormen en bewegende kledingelementen ontstaat door de mannequins die bewegen in een op zweven lijkende dans. Doen de beelden in eerste aanleg een beetje aan de modefoto’s in het blad Avenue van de jaren ’70 denken, door de verrassende bewegende elementen valt het mode-aspect van het getoonde bijna weg en blijft bijzondere performancekunst over.

Even bijzonder is het werk van de Nijmeegse Paulien Oltheten. Dat zij circusdocente is en van oorsprong straatartiest en spelbegeleidster, is in haar werk zeer herkenbaar. Zij heeft in korte filmpjes bijzondere bewegingen vastgelegd, zoals van een man die een kat en muisspel met een bal en zijn hondje speelt. Of verrassende afwezigheid van beweging in een filmpje van een meisje dat op een speelpleintje doodstil over een soort rekstok hangt. Ook dat beeld kent een spanning door de subtiele fotografie.

Saskia de Marée uit Terneuzen (geb. 1975), die afstudeerde aan de kunstacademie in ’s-Hertogenbosch maakt in haar olieverfschilderijen een synthese van vormen uit de natuur en cultuurelementen. Haar werk boeit omdat het vormen- en kleurenspel de aandacht net wat langer dan gemiddeld vast weet te houden. Daarnaast beheerst zij het schildervak zichtbaar, op ambachtelijke wijze.

De vijfde genomineerde exposant is een Fries: Anne Jaap de Rapper uit Ysbrechtum (geb 1977). Hij studeerde aan de academie Minerva van 1994 tot 1999. De Rapper maakt sculptuurachtige constructies, in zijn termen “aplombs van reliekschrijnen tot parkeergarages”. Door vormgeving, materiaalgebruik, kleur en presentatie krijgt zijn werk een zekere zeggingskracht. De “aplombs” lijken de kijker wat te willen vertellen. Maar het duurt even tot hij weet wat die boodschap is, als hij er al achter komt.

Opening op zondag 11 juli om 15.00 uur
Tentoonstellingsperiode van van 11 juli – 22 augustus in Kunsthuis Syb
Openingstijden donderdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur en op afspraak

3e Sybren Hellinga Kunstprijs 2004
Adelijn G. van Huis, Said Mahrouf, Paulien Oltheten, Saskia de Marée, Anne Jaap de Rapper
Projectperiode van 11 juli – 22 augustus 2004

Meer informatie:
SYB
06 14947612
E-MAIL