29 t/m 31 oktober 2016

Milena Naef wint 7e Sybren Hellinga KUNSTPRIJS

De zevende Sybren Hellinga Kunstprijs is op zaterdag 29 oktober uitgereikt aan Milena Naef (1991, DE). De Sybren Hellinga Kunstprijs bestaat uit een bedrag van € 3000,- en is bedoeld als stimulans voor startende kunstenaars. De prijs dankt zijn naam aan de oud-galeriehouder Sybren Hellinga en wordt iedere drie jaar georganiseerd door Kunsthuis SYB.

Dit jaar stelde de jury – bestaande uit Bianca Stigter, Jaring Dürst Britt en Riet Wijnen- een shortlist samen van vijf kunstenaars. De expositie van de genomineerden was de hele maand oktober in Kunsthuis SYB te bezichtigen.

Uit het jury rapport:

Een overeenkomst tussen de praktijken van de genomineerden is de rol van het vertellen van verhalen: lineair, gefragmenteerd, in tekst of door middel van props, objecten en videos. Materiaal speelt een belangrijke rol: het getoonde werk is vaak tactiel, het vraagt erom aangeraakt te worden. Een derde overeenkomst die ons opviel is interactiviteit: veel werk moet op een of andere manier geactiveerd worden, door de kunstenaar, door door hen uitgezochte medewerkers, of door het publiek.

Milena Naaf verraste ons door marmer en huid, steen en lichaam met elkaar samenbrengt. Ze vermengt sculptuur met performance op een manier die het werk van Franz West en Oskar Schlemmer in herinnering roept.

Halla Einarsdottir geeft blijk van een waarlijk dichterlijke gedachtenstroom, die door ongebruikelijke uitgangspunten op gang kan worden gebracht.

Eric Peter is op zoek naar nieuwe manier om met andere culturen te interacteren en daarbij op een waarlijke manier met anderen in contact te komen.

Machteld Rullens speelt met verschillende vormen van narratief, door ondermeer een paard op te voeren als verteller of als kijker en bedient zich daarbij van verschillende media.

Sanne Vaassen roept de hulp in van andere mensen bij het ontvlechten van haar vlaggen en van nog hele andere entiteiten door zelfs een rivier als een soort maker op te voeren.

De jury zou zich kunnen voorstellen dat een ieder van deze vijf genomineerden hier bij SYB een residency zouden kunnen doen.

Twee mensen sprongen er voor de jury boven uit. Dat zijn Milena Naef en Halla Einarsdottir omdat zij compacte presentaties maakten die veel lagen doen vermoeden, en complexe werelden door krachtige beelden oproepen.

De winnaar is geworden een kunstenaar die nu al een eigen krachtige beeldtaal heeft ontwikkeld voor haar Fleeting Parts. De winnaar van de Sybren Hellinga Kunstprijs 2016 gaat naar Milena Naef!”

Milena Naef (1990, DE) studeerde dit jaar af aan de Gerrit Rietveld Academie en won de GRA Award Autonome kunst 2016. Naef bevraagd ‘bestaande’ structuren die inherent zijn aan haarzelf. Het werk probeert de juiste manifestatie van de veronderstelde dualiteit tussen lichaam en geest te creëren. Ze vertaalt de kenmerken van een subjectieve ervaring naar een materiële, transformeert het geestelijke in het fysieke en probeert zo een nieuwe relatie tussen de twee te vinden.www.milenanaef.com

Bij de prijs verscheen tevens een publicatie met interviews met de genomineerden. De publicatie is gratis op te halen in Kunsthuis SYB.

Eerdere winnaars van de Sybren Hellinga Kunstprijs waren Masha de Vries (1998), Ray Moon (2001), Paulien Oltheten (2004), Lotje van Lieshout (2007), Jetske Verhoeven (2010) en Riet Wijnen (2013).

http://www.sybrenhellingakunstprijs.frl