14 t/m 26 maart 2005

A COLLABORATION

Fiona Whelan

Tijdens het project A Collaboration zal de Ierse kunstenaar Fiona Whelan (Dublin, 1968) in Kunsthuis SYB samenwerken met 172 leerlingen van basisschool de Trime en de Paedwizer uit Beetsterzwaag. Gezamenlijk richten zij zich op de thema’s herinnering en toekomst.

Wat zul je je later herinneren van alles wat je nu meemaakt? Waar droom je over? Wat leer je nu voor de toekomst? Hoe kun je gebeurtenissen vastleggen, zodat je ze later herinnert? Verandert je herinnering in de loop van de tijd? Wat voor invloed heeft je herinnering op de toekomst?

Bovenstaande vragen hebben sinds februari de gedachtewereld bepaald van leerlingen van groep 5, 6, 7 en 8 (in de leeftijd van 8 t/m 12 jaar). De leerlingen hebben hun ideeën hierover gedocumenteerd in een logboek. Sinds begin deze maand zijn de kinderen bezig om op basis van deze ideeën een eigen kunstwerk te maken, onder leiding van Whelan.
Hun uitgangspunt is een doos, waarvan de binnenkant staat voor de herinnering en de buitenkant voor de toekomst. Elk thema kan binnen deze open structuur een vorm krijgen. Samen vormen de dozen een collectief kunstwerk. Tijdens het project worden leerlingen jonge kunstenaars die hun ideeën leren onderzoeken en vormgeven. Het bijhouden van een logboek is een continue activiteit die de jonge kunstenaars ook na afloop van het project kunnen voortzetten.

De leerlingen werken nog tot eind maart samen met Whelan. De officiële afsluiting van het project vindt plaats op dinsdagavond 10 mei om 19.00 uur, waarbij Whelan een korte toespraak zal houden. Het werk is die avond en het daarop volgende weekend van 14 en 15 mei te bezichtigen.

Collaboration is onderdeel van het project Kunst uit de Klas, een jaarlijks terugkerende samenwerking tussen scholen en kunstenaars op initiatief van Onderwijskundig Adviesbureau Opsterland.

Fiona Whelan (Dublin, 1968) is geschoold in scenografie en theatervormgeving, onder meer aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Tegenwoordig maakt Whelan veelal animatiefilms die zij afzonderlijk presenteert of als onderdeel van een installatie. Haar films zijn vaak choreografieën van menselijke gedragspatronen en handelingen. Whelan werkte vaker met leerlingen en jongeren aan beeldende kunst projecten, in zowel Europa als in Afrika. Zo ontwikkelde zij in 2000 in Nairobi het internetproject Nairobits, een webplatform voor jongeren uit de sloppenwijken van Nairobi. Dit platform wordt door hen nog steeds intensief gebruikt.

Werkperiode in het kunsthuis
van 14 t/m 26 maart 2005
Feestelijke opening voor de deelnemende scholen op dinsdag 10 mei om 19.00 uur
Tentoonstellingsperiode op zaterdag 14 en zondag 15 mei van 10.00 tot 17.00 uur

A Collaboration
Fiona Whelan
Projectperiode 14 maart t/m 26 maart 2005

Dit project wordt mede gefinancierd door de Mondriaanstichting en Onderwijskundig Adviesbureau Opsterland.