Affecting change through Artist-in-Residencies

Online symposium

Image: Kristin Metho

Data: Dinsdag 8, donderdag 10 december 2020 & donderdag 14 januari 2021
Plaats: online
Voertaal: Engels
Tickets: gratis
Inschrijven voor de bijeenkomsten kan hier
Het volledige programma lees je hier

Nu 2020 ten einde loopt kijken we terug op een ingewikkeld jaar van politieke en sociale onrust en grote veranderingen in ons dagelijks leven. In deze context willen we ook kijken naar onze eigen rol als artist-in-residencies. Residencies bieden tijd en ruimte voor onderzoek en ontwikkeling en presenteren nieuwe en frisse beeldende kunstprojecten aan een lokaal en (inter)nationaal publiek. Het zijn plekken waar gastvrijheid, wederkerigheid en inclusiviteit intrinsiek deel uitmaken van de werkwijze van de instelling; tussen de kunstenaar en de gastinstelling, maar ook tussen de kunstenaar, buurtbewoners en het publiek.

Residencies zijn sterk geworteld in hun lokale omgeving, waar kunstenaars vaak snel in contact komen met mensen en sociale kwesties uit de omgeving van de residency. In een reeks van drie events willen we daarom nadenken over de beste manier waarop we deze relatie het beste kunnen invullen. Hoe kunnen we onze posities en praktijk herijken- en een positieve verandering zijn in de maatschappij?

Hotel Maria Kapel (HMK), Kunsthuis SYB en AiR Platform NL nodigen AiRs, organisatoren, kunstenaars en hun publiek uit voor een online symposium verspreid over drie dagen. Het symposium biedt lezingen, workshops en paneldiscussies om gemeenschappelijke uitdagingen te verkennen en heeft als doel het Nederlandse – en internationale – residencynetwerk en het kunstenveld als geheel te versterken.

Met: Anika Mariam Ahmed, Clare Butcher, larose larose, G, Sekai Makoni, Harriet Rose Morley en meer.

Dit symposium is een initiatief van artist-in-residencies Hotel Maria Kapel en Kunsthuis SYB in samenwerking met TransArtists – AiR Platform NL.

Hotel Maria Kapel (HMK) is een artist-in-residence en tentoonstellingsruimte voor hedendaagse beeldende kunst in het centrum van Hoorn. HMK wil vroege praktijkkunstenaars ondersteunen bij de productie van nieuw werk en de uitwisseling tussen nationale en internationale kunstenaars, culturele instellingen en het publiek bevorderen. HMK’s huidige jaarprogramma Slow Burn onderzoekt het begrip zorg en vraagt hoe we zorginstellingen kunnen bouwen binnen een kapitalistische samenleving waar we allemaal medeplichtig aan zijn.

AiR Platform NL organiseert, samen met de AiR organisaties en hun partners, bijeenkomsten en programma’s voor onderlinge uitwisseling van kennis en ervaring. Voortbouwend op de uitkomsten van eerdere bijeenkomsten, onderzoeken en symposia zoals ‘Working on the margins’ in 2018 in samenwerking met het Kunstloc in Tilburg, onderzoekt AiR Platform NL samen met HMK en Kunsthuis SYB de kernvraag van dit symposium samen met de gastsprekers, de AiR-organisaties, fondsen en beleidsmakers in Nederland.

Het symposium wordt mede mogelijk gemaakt door het Pictoright Fonds.