1 juli 2022

Arnisa Zeqo nieuwe directeur Kunsthuis SYB

Nieuws

Foto door Gina Folley

Met veel plezier deelt het bestuur van Kunsthuis SYB mee dat Arnisa Zeqo per 1 juli 2022 is aangetreden als directeur.

Arnisa Zeqo is curator, schrijver en educator, gevestigd in Amsterdam. Zij is mede-oprichter van rongwrong, ruimte voor kunst en theorie in Amsterdam. Ze heeft net een residentie periode afgerond aan de Rijksakademie, waar haar voornaamste onderzoeksthema was de relatie tussen performance, conceptuele kunst en ‘printed matter’ (van kunstenaarsboeken) in de kunstecologie van Amsterdam in de jaren 80 en 90. Arnisa heeft ruime ervaring in het Nederlandse kunstonderwijs en is als tutor verbonden geweest aan de Dutch Art Institute (DAI), Werkplaats Typografie (ArtEZ) en het Piet Zwart Institute MFA (WdKA). Internationaal is zij verbonden geweest aan de American Academy in Rome, Center for Curatorial Studies Bard College. Zij was verantwoordelijk voor de educatieve programma’s van documenta 14 in Kassel en Athene. Haar werk is ingebed in artistieke praktijken die te maken hebben met performance, fictie en verhalen over kunst en educatie.   

“Als directeur van Kunsthuis SYB wil ik mij fundamenteel richten op kunstenaarschap, met een speciale focus op kennisuitwisseling. Daarnaast vind ik het van groot belang gastvrijheid te verlenen aan partners om samen een artistiek gedreven burgerplatform in de regio Friesland op te bouwen. Ik breng daarbij mijn internationale ervaring in het werken met allerlei communities mee. Ik zie ernaar uit het programma en de organisatie te verstevigen en uit te breiden, in dialoog met de netwerken van kunstenaars en kunstprofessionals die het gebied kennen, zodat de ontwikkelingen indachtig zijn van wat er in de regio nodig is, bijvoorbeeld via een mentorprogramma. Hiermee kan ook een brug geslagen worden naar andere kunstinstellingen in en buiten Nederland.”  – Arnisa Zeqo

“Het bestuur is blij met het aantreden van Arnisa Zeqo als nieuwe directeur van Kunsthuis SYB. Haar interesse voor bijzondere verhalen en haar interdisciplinaire houding sluiten goed aan bij het DNA van SYB. Arnisa zal bij SYB de focus leggen op kunstenaarschap, kennisuitwisseling en gastvrijheid. We zijn ervan overtuigd dat haar ideeën bijdragen aan een levendig kunstklimaat in Friesland, waar de rijke geschiedenis de voedingsbodem is voor relevante projecten die actuele maatschappelijke en artistieke kwesties onderzoeken. We zien Arnisa als een empathische verbinder; op meerdere plekken in Europa wist zij verschillende gemeenschappen te betrekken bij kunstprojecten variërend van documenta 14 in Athene en Kassel tot rongwrong in Amsterdam. Door haar kennis van en betrokkenheid met het Nederlandse kunstonderwijs wordt de aandacht van Kunsthuis SYB voor talentontwikkeling versterkt. Wij kijken met veel enthousiasme uit naar een prettige en inspirerende samenwerking.”  – Irene Kromhout, voorzitter bestuur Kunsthuis SYB.

Voor meer informatie of interviewaanvragen kunt u mailen naar info@kunsthuissyb.nl