2 april t/m 12 mei 2024

bas van den hurk, Reinout Scholten van Aschat en Jochem Laarhoven

Residency

Kunsthuis SYB verwelkomt een collectief van drie kunstenaars Reinout Scholten van Aschat, bas van den hurk en Jochem Laarhoven voor een onderzoeksresidency van 2 april tot en met 12 mei 2024 getiteld part 54 or: reel real pul, and this part is no longer ly handy here.

Hun onderzoek bij SYB vertrekt vanuit enkele historische elementen van het Dada-erfgoed in Friesland. De avant-garde beweging Dada begon tijdens de Eerste Wereldoorlog met performances en verstoringen die onzin, irrationaliteit en anti-kapitalisme omarmen. In 1923 organiseerden o.a. Kurt Schwitters, Theo en Nelly van Doesburg en de gebroeders Rinsema een serie Dada-veldtochten, een reeks van dadaïstische voorstellingen, in Drachten (nabij Beesterzwaag). Dit waren een van de laatste officiële Dada optredens. 

De kunstenaars werken bij SYB in de geest van het multidisciplinaire karakter van Dada. Ze laten zich inspireren door het gedicht The Onion (1919) van Kurt Schwitters en het artikel Dadaismus in Holland in Merz Magazine uit 1923. 

Binnen hun samenwerking hebben Reinout, bas en Jochem een gezamenlijke fascinatie ontwikkeld voor de ui. Zij zien de ui als een niet-menselijke protagonist van hun avonturen in Beetsterzwaag en omgeving. Wat voor verhaal kun je vertellen over de ui dat de ui zelf overstijgt? Zitten er politieke dimensies in? 

De residency bij SYB wordt vormgegeven als een letterlijke en figuurlijke veldtocht waarin verschillende mensen en disciplines aanhaken. De materialen die zij in deze context verzamelen, zetten de kunstenaars om in theatrale scènes, ze maken er audio-collages van, muziek, performances, gerechten en korte films. 

De residency resulteert in een publieke presentatie in mei 2024. Meer info volgt.  

Over de kunstenaars
Sinds 2018 werken Reinout Scholten van Aschat (°1989), bas van den hurk (°1965) en Jochem van Laarhoven (°1988) samen aan een onderzoek naar de verhouding tussen beeldende kunst en theater. Vanuit dit onderzoek brengen zij een veelheid aan media samen in installaties en voorstellingen. In deze veelvormigheid zit de urgentie om een belangrijke modernistische vraag te hernemen: hoe leven we samen en hoe geven we daar vorm aan? 

Reinout Scholten van Aschat, bas van den hurk en Jochem van Laarhoven zijn ook deel van het collectief it is part of an ensemble, een wisselende groep van ongeveer twintig kunstenaars, theatermakers, acteurs, performers, theoretici en studenten die samen residenties doen en tentoonstellingen, voorstellingen en publicaties maken. Recente tentoonstellingen zijn o.a.: Museum De Pont, Tilburg, Club Solo, Breda, Joseph Tang, Parijs (FR), Bonnefantenmuseum, Maastricht, Dürst Britt and Mayhew, Den Haag