14 februari t/m 18 maart 2007

BE AFRAID_NOW

Residency Sander Houtkruijer, Rik Mohlmann, Jasper Smit

Drie vorig jaar afgestudeerde videokunstenaars Sander Houtkruijer, Rik Mohlmann en Jasper Smit nemen de komende weken hun intrek in Kunsthuis Syb om daar met filmsamples en eigen materiaal te experimenteren met suspense technieken. Tijdens BE AFRAID_NOW worden de technische aspecten van dramatische spanning gemanipuleerd tot op een absurdistisch niveau om zo de grenzen van deze beeldtaal te onderzoeken.

Houtkruijer, Mohlman en Smit starten hun project met het opbouwen van een archief van film- en videofragmenten. De verzamelde technieken worden vervolgens ter plekke gebruikt in hun filmwerk om de invloed ervan te isoleren. ‘Vertragen, verbergen en inzoomen zijn typische voorbeelden van suspense techniek. Ook willen we de dominante invloed van geluid op suspense bekijken. Als het waar is dat veel films zonder geluid niet meer spannend zijn, is het dan mogelijk ander materiaal spannend te maken met dat geluid. En zo ja, waar liggen dan de grenzen hiervan. Hoe inwisselbaar zijn suspense technieken?’

Vier avonden zijn bezoekers welkom om te kijken naar een doorlopend videoprogramma van fragmenten uit bestaande film en eigen productie. Iedereen wordt aangemoedigd om eigen beeldmateriaal in te brengen. De kunstenaars selecteren uit het klassieke thriller genre zoals van Alfred Hitchcock en David Lynch, maar ook uit soapseries en reality-TV. In de loop van het project zal tijdens de filmavonden steeds meer van het tijdens BE AFRAID_NOW geproduceerde werk te zien zijn.

Iedere week is het actuele programma van BE AFRAID_NOW hier te lezen.

Sander Houtkruijer
(Coevorden, 1981) parodieerde bij zijn afstuderen het mannelijke kunstenaarscliché uit de tachtiger jaren in een energieke installatie waarin hij objecten, vlot geedit videowerk en schilderijen presenteerde. In zijn werk gebruikt Houtkruijer verleiding en verwachtingspatronen uit de conventionele beeldcultuur en geeft deze een onverwachte wending. Met de interactieve videoinstallatie Motive Motion won hij samen met Wendela Loman vorig jaar de Menzis Kunstbeurs.

Rik Mohlmann (Groningen, 1980) organiseerde in zijn videowerk eerder vreemde botsingen, ontmoetingen en overlappingen tussen beeld- en geluidsfragmenten uit de meest uiteenlopende bronnen – van discovery channel tot MTV en uit eigen opnames. Mohlmans video’s zijn ritmische composities die lijken op een vrijblijvende flow van associatief zappen waarin onverhoopt een subtiele samenhang bestaat tussen beeld en geluid. Zijn werk was vorigh jaar onder meer te zien tijdens het Media Art Festival Friesland.

Jasper Smit (Beverwijk, 1978) toonde bij zijn eindexamen een interactief werk waarbij pianospel via steeds complexere protocollen pseudo-objectieve data genereerde. De geprojecteerde bladmuziek veranderde op basis van het pianospel maar leek niettemin onvoorspelbaar. Het werk werd genomineerd voor de Klaas Dijkstra prijs van Academie Minerva en de René Coelho prijs van Montevideo. Zijn werk was eind vorig jaar te zien in DEFKA Assen

BE AFRAID_NOW
Sander Houtkruyer, Rik Mohlmann & Jasper Smit
Projectperiode 14 februari t/m 18 maart 2007

Filmavonden:
vrijdag 23 februari,
zaterdag 3 maart,
vrijdag 9 maart van 20.00 tot 22.30 uur

Feestelijke afsluiting:
zaterdag 17 maart om 16.00 uur
filmvertoningen om 17.00 en 20.00 uur

Dit project wordt mede gefinancierd door de Mondriaanstichting en de Provincie Fryslân.