1 t/m 3 juli 2016

Beastige Skat | Beestachtige Schat

Eindpresentatie Wapke Feenstra

U bent van harte uitgenodigd voor de presentatie van De Beestachtige Schat, een nieuw product voor de International Village Shop van Myvillages. Het streekobject is bedacht in Kunsthuis SYB en gemaakt in Opsterland.

Van 2-3 juli, tijdens het Kunstweekend Beetsterzwaag 2016, onthult Kunsthuis SYB het resultaat van een uniek productieproces. Tien mensen met heel verschillende achtergrond, maar allen met stevige wortels in de Friese grond, lieten zich inspireren door hun omgeving; door het ruisen van het riet, door verhalen over de jacht en het steken van turf, door het oogsten van bonen en het maken van kaas of boterballen. Er werd gesproken over eenvoudige boeren en rijke landheren en hoe de verhoudingen tussen arm en rijk zijn verweven met het landschap, de gewoonten en de tradities. Na maanden denken, praten, uitproberen en verder uitwikkelen ontstond uit alle verhalen een bijzonder gastgeschenk voor de gemeente Opsterland. De Beestachtige Schat is een begerenswaardig hebbeding vol betekenis; een object waarin zowel het rijke als het arme leven in de gemeente Opsterland en het dorp Beetsterzwaag samenkomen in luxurieus zilver en diepzwart mollenvel.

Bent u nieuwsgierig? Kom dan tijdens het Kunstweekend naar Kunsthuis SYB waar de productontwikkelaars van De Beestachtige Schat hun product ter verkoop aanbieden en u met liefde vertellen over de ontstaansgeschiedenis. Daarnaast kunt u in Kunsthuis SYB het door Murk-Jaep van der Schaaf gefilmde productieproces van De Beestachtige Schat bekijken. Na de lancering in Beetsterzwaag zal De Beestachtige Schat met de International Village Shop van kunstgroep Myvillages verder reizen naar verschillende tentoonstellingen in binnen- en buitenland, te beginnen met het museum GfZK in Leipzig in september dit jaar. Natuurlijk blijft De Beestachtige Schat ook te koop voor Opsterlanders en toeristen.

International Village Shop (http://www.internationalvillageshop.net) is een project van Myvillages, een samenwerkingsverband van Kathrin Böhm (Londen), Wapke Feenstra (Rotterdam) en Antje Schiffers (Berlijn). Het begon in 2006 met een klein netwerk van kastjes langs de openbare weg en het filmen van de productieprocessen. Tien jaar later is de International Village Shop een goedlopend internationaal kunstproject met tientallen tijdelijke en permanente winkeltjes in de vorm van marktkramen, verkoopvitrines, keukentafels, wandmeubels en uitklapbare dozen verspreid over de hele wereld van dorpshuis tot Tate Museum in London, van gezellig met zijn allen tot competitief en gedreven. Bovendien heeft de International Village Shop inmiddels een eigen lijn: New Village Goods. Deze producten reizen mee naar nieuwe winkelprojecten en variëren van Frogbutterspoons (Franken, DE), Caravan Bloempotten (Ballykinlar, IE) tot het Ittinger Ei (Kartause Ittingen, CH) of Ohner Linnen (Ohne, DE) en nu dus ook De Beestachtige Schat (Beetsterzwaag, NL).