14 t/m 14 januari 2006

BLACK CUBE

Project Sabine Mooibroek, Quirijn Kunchlein, Peter van Hoof

Kunsthuis SYB doet mee aan het Black Cube programma van stichting de Filmbank.
De Filmbank is een organisatie die zich bezighoudt met de distributie (en promotie) van de Nederlandse grensverleggende film.
Deze avond worden vanaf 20.00 uur onafhankelijke geproduceerde, Nederlandse experimentele films getoond.

Het Black Cube programma is samengesteld door: Quirijn Kunchlein (kunstenaar/filmmaker), Sabine Mooibroek (kunstenaar/filmmaker) en Peter van Hoof (programmamaker/medewerker Filmbank) op verzoek van Stichting De Filmbank.

‘black cube’

Anna Abrahams: Wat betekent ‘black cube’?

Q.K / S.M..: ‘White cube’ staat voor de lege, witte expositieruimte in het museum. Met ‘black cube’ benoemen we de zwarte, lege doos, verwijzend naar de bioscoop/theaterzaal en naar de black box; het nog niet bepaalde, het oningevulde.
Q.K. / S.M.: We begonnen met ‘black cube’ om te kijken of films en video’s beter gepresenteerd konden worden. We kennen de museale presentatie, waar je als bezoeker vaak midden in de film binnenvalt en de bioscoop vertoning, waarbij de ruimtelijke indeling vaststaat. Beiden hebben daarnaast ook voordelen; de gemeenschapppelijke ervaring van de lineaire vertoning in de bioscoop en de mogelijkheid tot ruimtelijk ingrijpen, die een kunstruimte biedt. Deze voordelen probeerden we te combineren.

A. A.: Jullie hebben voor deze editie stuk voor stuk ‘wonderlijke’ films gekozen. Het zijn films die hun systeem opbouwen en hun eigen regels stellen, maar deze ook bevragen.
Wat zou je graag met zo’n presentatie willen oproepen of bereiken?

Q.K. / S.M.: Je hebt als bezoeker niet alle werktuigen om alles wat je ziet te begrijpen, maar je kunt wel tot nieuwe inzichten komen, je ervaringen en herinneringen herschikken. Het is een aanmoediging tot heroverwegen. Kortom: je kan er anders uitkomen dan dat je er in kwam.

 

BLACK CUBE
Stichting Filmbank
Projectperiode 14 januari 2006