15 februari t/m 9 maart 2003

BLIKKEN VIEWS BLICKE

Residency Rahel Puffert, Markus Binner, Anja Steidinger, Anja Hertenberger

Dwalend door steden ervaart kunstenares Anja Hertenberger de verschillende gebouwen met een mengeling van fascinatie en afschuw. Met haar fotocamera zoekt ze beelden. Reflecties in ramen trekken haar aandacht. Thuis op de computer worden deze beelden met verschillende programma’s bewerkt en tot een animatie gemaakt. Korte films ontstaan.

De periode in Kunsthuis SYB wil zij gebruiken om met de ruimte van het Kunsthuis en de architectuur in Beetsterzwaag te werken. Zij is geïnteresseerd in het onderzoek naar de combinatie van de films met de ramen van de ruimte zelf en installaties met spiegels en glas.

Het project bestaat uit vier verschillende tentoonstellingen. Haar eerste bevindingen zullen tijdens de eerste tentoonstelling te zien zijn. In de volgende weken zal zij hieraan blijven werken. De veranderingen zullen in de volgende drie tentoonstellingen zichtbaar zijn. Daarnaast heeft zij twee collega-kunstenaars, Markus Binner en Anja Steidinger uit Hamburg uitgenodigd om deel te nemen aan haar project. Anja Hertenberger heeft eerder in verschillende projecten met beide samengewerkt. Hun werken zullen bij de presentatie in het tweede weekend te zien zijn. Markus Binner toont een tijger voor het raam, gedrukte lijsten silhouetten op de wand en een animatie. Anja Steidinger toont haar foto- en videoinstallatie ‘Die Schläferin’, een werk in drie delen. Delen van de uiteenzettingen en dialogen tussen de kunstenaars worden, met behulp van verschillende media, getoond tijdens het derde weekend. Rahel Puffert, is uitgenodigd om als ‘buitenstaander’ haar perspectief en commentaar te geven op de samenwerking van de kunstenaars. Deze teksten zullen in het vierde weekend worden getoond.

14.02.-16.02.2003 eerste tentoonstelling
21.02.-23.02.2003 tweede tentoonstelling
28.02.-02.03.2003 derde tentoonstelling
07.02.-09.03.2003 vierde tentoonstelling

Opening, iedere vrijdag om 19.00 uur
Open op zaterdag en zondag van 13.00 tot 18.00 uur

Over de kunstenaars:

Anja Hertenberger Afgestudeerd in 2002 aan de ‘Hochschule für bildende Künste Hamburg’. Op dit moment volgt zij de tweede fase opIeiding, IME (Interactive Media and Environments) aan het Frank Mohr Instituut te Groningen.

Markus Binner Kunstenaar en curator. Wonend en werkend te Hamburg. www.markus.binner.de

Anja Steidinger Kunstenares en woonachtig te Hamburg behaalde in 2000 haar diploma aan de ‘Hochschule für bildende Künste Hamburg’.

Rahel Puffert
Cultuurwetenshapper te Hamburg, onderzoekt momenteel kunstbemiddelings praktijken

Het project is mede mogelijk gemaakt door het Frank Mohr Instituut te Groningen, de Provincie Friesland en Kunsthuis SYB te Beetsterzwaag.