2 februari t/m 13 maart 2005

BLIND HOUSE

Residency Maurice van Daalen, Giorgos Gripeos

Tijdens Blind House nemen Maurice van Daalen en Giorgos Gripeos uit Amsterdam een aantal weken hun intrek in Kunsthuis Syb zonder vastomlijnd plan. Hun werkhouding tijdens deze weken staat niettemin vast: orde, rust en discipline. ‘We arriveren, luchten en reinigen de ruimte’. De kunstenaars verwachten vervolgens met enkele ruimtelijke ingrepen zich het huis verder toe te eigenen: door gordijnen te spannen, plafonds te verlagen en het licht te maskeren. Zo wordt het Kunsthuis meer en meer een gesloten object, omsloten en geconcentreerd. Verblijf hierbinnen zien Van Daalen en Gripeos als performance: hun materiaal. Dit materiaal willen zij bewerken tot een daadwerkelijke installatie, een sculpturaal object.

Met een gefixeerde camera registreert het duo 24 uur per dag hun werkzaamheden in de ruimte aan de achterzijde van het Kunsthuis. Daar verwachten zij de kern van hun installatie te ontwikkelen. Een monitor voor het raam aan de straatkant van het huis toont de voortdurende registratie.

In de ruimte aan de voorzijde van het Kunsthuis zal een overzicht groeien van (werk)tekeningen, objecten en prototypes die ontstaan tijdens deze weken. Op zondag 13 maart onthullen Van Daalen en Gripeos hun installatie aan de achterzijde van het Kunsthuis.

Maurice van Daalen (Zaandam,1975) studeerde vorig jaar af aan de Gerrit Rietveld Academie waarbij hij opviel met ‘fysiek’ bouwwerk waar met een enorme werkdrift aan was gesloopt, geknaagd en gesleuteld. Zijn werk dat met bijna explosieve kracht tot stand leek te zijn gekomen resulteerde niettemin in uiteindelijk transparante en lichte bouwsels. Tekeningen van Van Daalen waren in het najaar van 2004 te zien tijdens de expositie On Angels in galerie Juliette Jongma in Amsterdam.

Giorgos Gripeos (Piraeus, Griekenland, 1973) zit in het eindexamenjaar van de Gerrit Rietveld Academie. Gripeos werkte met verschillende disciplines zoals fotografie en boekpublicatie maar richt zich vooral op het maken van installaties en performances. In 2002 toonde hij zijn project Ping Pong in ArtProject 365 in Athene. Het afgelopen jaar nam hij deel aan het project One Installation in Arti et Amicitae in Amsterdam en publiceerde hij in eigen beheer het boek A Kind of You.

BLIND HOUSE
Maurice van Daalen en Giorgos Gripeos
Projectperiode 2 februari t/m 13 maart

Tentoonstellingsperiode 12 en 13 maart
Feestelijke afsluiting op zondag 13 maart om 14.00 uur

Dit project wordt mede gefinancierd door de Mondriaanstichting en de Provincie Fryslân.