2 augustus t/m 14 september 2003

BOOBYTRAP

Residency Jos de Gruyter, Heidi Voet, Harald Thys, Gerlof Hamersma, Carlo Mistiaen, Alice Evermore

Boobytrap (re)constructie van een geschiedenis

Welke persoonlijke geschiedenis, welke dorpslegende wordt in Beetsterzwaag verzwegen? Gerlof Hamersma, initiatiefnemer van kunstenaarsinitiatief V/H de Gemeente (Leeuwarden) geeft daarvoor in Kunsthuis Syb op twee augustus een zorgvuldige eerste beeldaanwijzing. In de weken daarop zullen achtereenvolgens de vijf Belgische kunstenaars Carlo Mistiaen, Alice Evermore, Heidi Voet, Harald Thys en Jos de Gruyter ter plekke een beeldverhaal ontvouwen rond de toedracht, waarbij dorpspersonages, geestesgestoordheid en mogelijk een catastrofe een rol spelen. Welke wendingen het verhaal zal nemen hangt af van de reactie van de kunstenaars op elkaars werk en op de sfeer in Opsterland.

Zonder meegebracht materiaal zullen de vijf kunstenaars de komende weken één voor één in het noorden arriveren en in tweeverband of alleen gedurende een vaststaande periode werken. In de loop van de komende tijd ontstaat zo een beeldkroniek in Kunsthuis Syb, die het daglicht mogelijk slecht kan verdagen. Belangstellenden die polshoogte komen nemen lopen misschien in een val.

Na afloop van de werkperiode, op 30 augustus, is de totale (re)constructie van deze zes kunstenaars nog twee weken te bezichtigen. Die dag organiseert Kunsthuis Syb een feestelijke opening.

Op onderstaande data zullen episodes van de verschillende kunstenaars aan het beeldverhaal zijn toegevoegd:

2 augustus Gerlof Hamersma
9 augustus Carlo Mistiaen
16 augustus Alice Evermore en Heidi Voet
30 augustus Jos de Gruyter en Harald Thys

Feestelijke opening 30 augustus 2003 om 16.00 uur
Totale projectperiode van 2 augustus t/m 14 september 2003
Openingstijden zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur en op afspraak

Over de kunstenaars:

Gerlof Hamersma (Leeuwarden, 1953) werkt vanuit Leeuwarden en is deelnemer aan en aanstichter van verschillende groepsprojecten in het land. Zijn werk was onder meer te zien in galerie Fons Welters, Amsterdam, Lokaal 01 in Breda en het Fries Museum. Dit jaar maakte hij tijdens het Oerolfestival een landschapssculptuur met de titel ‘perforated landscape’. Verder geeft hij als medeoprichter van kunstenaarsinitiatief V/H de Gemeente voortdurend nieuwe impulsen aan het kunstklimaat in Friesland. Als gastconservator ontwikkelde Hamersma het idee voor Boobytrap en nodigde hij Carlo Mistaen uit om als eerste op zijn werk te reageren.

Carlo Mistiaen (Gent, 1965) studeerde in 1989 af aan de Koninklijke Academie van Gent. Sindsdien maakt hij installaties waarbij taal en beeld worden opgevoerd in pijnlijke interactie en contradictie. Zijn werk suggereert vaak een figuur die zich temidden van tekst en alledaagse objecten onmogelijk verstaanbaar kan maken. Werk van hem was eerder te zien in onder meer Art Forum in Berlijn, Watou, het S.M.A.K. in Gent en Het Domein in Sittart. Voor Boobytrap nodigde hij Alice Evermore en Heidi Voet uit om het beeldverhaal een volgende wending te geven.

Alice Evermore (VS, 1970) is schrijvend kunstenaar. Zij gaf de afgelopen jaren in eigen beheer drie boeken uit, die ze steeds in samenhang met bewegend beeld, tekeningen, dia’s of geluid presenteerde. Hiertoe werkt ze meestal samen met andere kunstenaars. Zo projecteerde ze in 2001 teksten uit haar boek Trapezoid op het raamoppervlak van tentoonstellingsruimte Looking Glass in Brussel. Bij deze ‘boekinstallatie’ produceerde ze soundscapes samen met een geluidskunstenaar. Voor haar boek Incidental Music uit 2002 werkte ze samen met musici, dansers, videokunstenaars en met beeldend kunstenaar Heidi Voet, waarmee zij voor Boobytrap weer een samenwerkingsverband aangaat.

Heidi Voet (Herentals, 1972) was in 2002 onder meer te zien bij Vier Jonge Kunstenaars in de Sint-Lukasgallerij in Brussel en in A Haunted House of Art door Gabriël Lester, vanuit Outline Amsterdam. Op dit moment draagt zij bij aan de Bison Caravan in het Aarhuskunstmuseum in Denemarken. Voet werkt aan een reeks installaties getiteld Mr. & Mrs. (…) waarin ze de houdbaarheid van geïdealiseerde (denk)beelden aftast. Voet combineert de installaties met video’s die bestaan uit korte, geconcentreerde scènes waarin schaduwen de rol van het echte voorwerp overnemen en voor- en achtergrond verschuiven. Heidi Voet en Alice Evermore vroegen het duo van de Gruyter en Thys om de laatste episode van Boobytrap vorm te geven.

Jos de Gruyter (Geel, 1965) en Harald Thys (Wilrijk, 1966) studeerden in 1992 samen af aan het Institut des Beaux-Arts Sint Lukas in Brussel en werken sindsdien intensief samen. Thys genoot een vervolgopleiding aan de Jan van Eyk in Maastricht en De Gruyter aan de Rijksakademie in Amsterdam. Hun gezamenlijke videoinstallaties waren te zien bij Belgische en internationale videofestivals en bij onder meer Huis aan de Werf in Utrecht, het NICC in Antwerpen en DAAD-Galerie in Berlijn. In hun videowerk deconstrueren zij tijdsverloop, personages, hun teksten en de ruimte om de personages heen. Daarmee wijzen zij op de gekmakende beperkingen die zulke structuren kunnen hebben in het alledaagse leven.

BOOBYTRAP
Jos de Gruyter, Heidi Voet, Harald Thys, Gerlof Hamersma, Carlo Mistiaen, Alice Evermore
projectperiode 2 augustus t/m 14 September

Dit project wordt financieel ondersteund door de Mondriaanstichting, het VSB fonds en de Provincie Fryslan.