8 t/m 9 september 2017

Drach

Eindpresentatie Josje Hattink

In Augustus 2017 was Josje Hattink artist in residence bij Kunsthuis SYB. Tijdens haar werkperiode heeft zij zich verdiept in de culturele en geografische geschiedenis van de veengronden rondom Beetsterzwaag. Het eeuwenlang afgraven van deze gronden ten behoeve van de turfindustrie heeft diepe sporen nagelaten in het landschap. Toch lijken deze sporen langzaam onzichtbaar geworden. De industrie is inmiddels vrijwel ten einde gekomen en de eens zo grauwe petgaten en zetvelden van de veengronden zijn nu overwoekerd door natuurgebied. Maar natuurgebied is hier een relatief begrip. Elke vierkante meter grond rondom Beetsterzwaag is door de eeuwen heen bewerkt en aangeraakt door mensenhanden.

Hattink hield zich bezig met de beeldvorming van de geschiedenis en de herinnering aan het veenlandschap en de turfindustrie. Hoe kijken de gemeenschappen uit Beetsterzwaag en omstreken naar hun landschap en het verleden van hun leefomgeving? Bij Kunsthuis SYB werpt Hattink een alternatieve blik op deze beeldvorming. Geïnspireerd op Openluchtmusea in de regio reflecteert zij op de vaak idyllische weergave van de barre omstandigheden waarin dit landschap werd bewerkt en afgegraven.

De expositie van de werken die Hattink maakte tijdens haar werkperiode is te bezoeken op 8 september vanaf 13:00 bij Kunsthuis SYB.

 


27 augustus en 9 september

Op 27 augustus organiseren Josje Hattink en Jerke Mulder een workshop bij museum It Damshus over veen en turf. Josje Hattink is momenteel artist in residence bij Kunsthuis SYB en werkt daar aan een project over de culturele en geografische geschiedenis van de veengronden rondom Beetsterzwaag. Onderdeel van dit project is het bouwen van een ‘turfhuisje’, gebaseerd op de plaggenhutten van turf uit het verleden. Samen met kinderen en volwassenen uit Beetsterzwaag en Nij Beets willen Josje en Jerke dit turfhuis voltooien en een eigentijds karakter geven. In de workshop zullen we ornamenten van veen en turf maken, die later op het huisje bevestigd zullen worden. Het huisje zal vervolgens op 9 september, tijdens Open Monumentenweekend Opsterland, verbrand worden. Een ritueel om de geschiedenis van het veen en de energie die erin zit te vieren met de gemeenschappen van Beetsterzwaag en Nij Beets.

 

 

Drach