2 november t/m 4 december 2005

BRASSICA NOVA

Residency Toon Kuijpers , Mickey Smid , Menno Vinke, Erlend H. Hanssen

In de maand november is in Kunsthuis Syb het afstudeerwerk te zien van Menno Vinke. Hij volgt de MFA theatervormgeving aan het Frank Mohr Instituut in Groningen. Tijdens zijn studie heeft hij projecten gedaan met een kantelendekano, een rondwandelend projectiescherm en een draaiende betonmolen. Hij creëerde steeds een huls met geluiden en projecties die het publiek in staat stelde even weg te zweven uit de dagelijkse werkelijkheid. Voor dit project heeft Menno zich laten inspireren door het middeleeuwse schilderij ‘De backer van Eeclo’. Op het schilderij is te zien hoe mensen naar de bakkerij komen om een kool op hun romp te laten zetten. Voor ieder persoon wordt een passende kool gezocht. In Brassica Nova, wat ‘nieuwe kool’ betekent, wordt dit Middeleeuwse surrealistische tafereel tot leven geroepen of liever, het publiek wekt zelf in gedachten het schilderij tot leven. In de maand november is Kunsthuis Syb in het weekeinde tussen 13:00 en 17:00 een kolenwinkel. Van 17:00 tot 19.00 wordt er doorgewerkt in de bakkerij en
het magazijn.

Menno Vinke (Harderwijk, NL, 1979) woont in Amsterdam. Hij studeerde theatertechniek aan de Theaterschool in Amsterdam, daarna theatervormgeving aan het Frank Mohr Instituut. Als ontwerper hij gewerkt met o.a. Boukje Schweigman, Karina Holla, Marcus Azzini.

Toon Kuijpers (Groningen, NL, 1983) zit in het vierde jaar van de Mimeschool te Amsterdam. Hij speelde onder andere bij: Boukje Schweigman, Suver Nuver, Opera op zak, De Noorderlingen.Toon ontwikkeld zich als een fysiek zintuigelijke speler, die zich vooral laat inspireren door vormgeving.

Erlend H. Hanssen (Namsos, NOR, 1982) uit Noorwegen studeerde in 2005 af aan de Mimeschool te Amsterdam. Hier bij heeft hij onder anderen de solo-voorstelling ”A Tribute to the Man” gemaakt, waarin Menno Vinke de vormgeving deed. Hij speelde onder andere in: ”Liefdeslounge” van Teatro (Marcus Azzini), ”JC Supermann” van Suver Nuver, ”There is a Landscape” van Germaine Kruip. Hij werkt nu als freelancer in Nederland zowel als Noorwegen.

Mickey Smid (Amsterdam, 1974) is sinds 1994 verloren in electronische muziek. Hij probeert zijn weg terug naar de realiteit te vinden waar hij de zomerse geluiden van de straat opneemt met een microfoon die hij altijd meedraagt. Zijn doel is echter nogsteeds zich de komende in eenzaamheid te omringen met ‘de juiste boeken, snaren en kleuren.’ Dan komt er, zoals hij zelf zegt, ‘een verfijnde tastzin op, waarvan je bijna verwilderd raakt in het normale leven.. Het is een stemming, die leidt tot uiterst gescherpte zintuigen.. kleuren worden veller, alle geluiden worden als muziek!’

Speeldata:
11/12/13 november (tryout) tussen 17.00 uur en 19.00 uur
18/19/20 november tussen 17.00 uur en 19.00 uur
25/26/27 november tussen 17.00 uur en 19.00 uur
Openingstijden kolenwinkel zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur

BRASSICA NOVA
Menno Vinke
Projectperiode 2 november t/m 4 december 2005

Dit project wordt mede gefinancierd door de Mondriaanstichting en de Provincie Fryslân.