8 november t/m 12 december 2006

BRIEF – TABLEAU

Residency Renée Keuken, Peter van der Weele, Mareille Saris, Marco Theunissen, Henriëtte van 't Hoog, Heidi Linck, Alex Winters

In de maanden november-december zijn tegelijkertijd in Kunsthuis Syb, Galerie Sign (Groningen) en DeFKa (Assen) exposities over schilderkunst te zien. Hoewel de exposities afzonderlijk te zien zijn, vormen zij samen een groter podium waarop vanuit drie verschillende invalshoeken de hedendaagse schilderkunst wordt belicht. Naast drie bijzondere exposities, wordt de bezoeker zo ook een overpeinzing over schilderkunst aangeboden.

Kunsthuis Syb heeft Peter van der Weele gevraagd als curator voor de expositie. In zijn benadering staan de materiële, fysieke aspecten van het schilderij centraal. Sinds de opkomst van de nieuwe media worden werken die het ‘lichaam’ van de schilderkunst bevragen – of het nu om video, fotografie of film gaat – ook tot de schilderkunst gerekend of daarmee in verband gebracht. Er wordt ‘geschilderd’ met video, fotografie en tekst. Waarom zou je deze kunstvormen ook tot de schilderkunst rekenen en wat is daarvan het belang?

Peter van der Weele is samen met een ‘denktank’, bestaande uit beeldend kunstenaars Sjanet Bijker, Ilona Hakvoort en Betty Simonides, een discussie gestart, waarvan verslag gedaan wordt onder andere via internet. In Kunsthuis Syb zal werk te zien zijn van Alex Winters, Marco Theunissen, Henriëtte van ’t Hoog, Heidi Linck, Mareille Saris en Renée Keuken. Kunstenaars die een sterke binding hebben met de schilderkunst maar tegelijkertijd door hun benadering en materiaalgebruik de essentie van deze discipline ter discussie stellen.

Peter van der Weele studeerde in 1992 af aan Academie Minerva in Groningen. Vanaf 1994 is hij werkzaam als beeldend kunstenaar. Hij exposeerde onder andere in Galerie Sign en Kunstruimte 09. Heidi Linck (Breda 1978) werkt vanuit ervaringen die ze opdoet bij wandelingen door leegstaande gebouwen. In de ruimtes waar zij projecten uitvoert, staat niets vast, ze worden als een blanco tekenvel ‘beschreven’ of ‘ingevuld’ en op die manier tot leven gewekt. Renée Keuken (Heerlen 1983) werd dit jaar genomineerd voor de prijs voor startend talent in Gelderland en Overijssel. Op haar eindexamenexpositie in Arnhem liet zij onder meer video’s zien van een skilift en een golvende zee die naar elkaar toe bewegen. Frappant is de onmiddellijke relatie en tegelijk het radicale verschil in de aard van de bewegingen. Mareille Saris (Enschede 1981) studeerde dit jaar af aan de kunstacademie in Arnhem. Haar werk is een opmerkelijke mengvorm tussen sculptuur en schilderkunst. Het roept associaties op met dat van Carl André en Donald Judd. Henriëtte van ’t Hoog (Amsterdam 1943) beweegt zich in het grensgebied tussen schilderkunst, decoratie en design. Gelijkwaardigheid van binnen- en buitenvormen spelen een grote rol. In Kunsthuis Syb zal zij onder andere een foto-film tonen, die ze maakt in samenwerking met haar Engelse collega Michael Wright. Alex Winters (IJsselham 1977), studeerde in 2006 af op de afdeling Schilderen van het Frank Mohr-instituut in Groningen. Hij is gefascineerd door de manier waarop ruimte ervaren wordt. Zijn werk gaat over illusie. Hij speelt met perspectief, ruimtesuggestie en standpunt. Marco Theunissen (Leeuwarden 1973) is grafisch ontwerper en mediakunstenaar. In 2002 studeerde hij af aan het Frank Mohr Instituut aan de afdeling Interactive Media and Environments. In zijn vrije werk worden beelden gegenereerd door codes die hun oorsprong vinden in de waarneembare en/of meetbare werkelijkheid. Zijn ingrepen verstoren de codes.

BRIEF/TABLEAU
Peter van der Weele
Projectperiode 8 november t/m 12 december

In de weekenden van 2/3 en 9/10 december zullen de deelnemers hun projecten presenteren.

Dit project wordt mede gefinancierd door de Mondriaanstichting en de Provincie Fryslân.