7 t/m 14 januari 2014

CASUS APICE FOR ARTISTS

Daniela Apice

“Hoe houd ik een galerie: 20 zinvolle adviezen voor de hedendaagse praktijk” Helaas: een dergelijke handleiding ligt niet in de boekhandel. Hoe je een galerie runt leer je vooral op de werkvloer waar het bij elkaar schrapen van je vaste lasten al snel ten koste gaat van de open, experimentele houding die je aanvankelijk voor ogen had. Daniela Apice besloot onlangs haar galerie te verplaatsen van een gehuurde ruimte aan de Van Ostadestraat in Amsterdam naar haar eigen huiskamer. Een verhuizing die meer voeten in aarde heeft dan een simpele adreswijziging. Tijdens haar residency in SYB onderzoekt Apice de implicaties van deze verhuizing als vertrekpunt voor een breder onderzoek naar de rol van de galerie in de huidige tijd.

Apice for Artists toont kunstenaars al vroeg in hun carrière en gaat met ieder van hen een langdurige samenwerking aan waarin niet zozeer het product, maar het creatieve proces centraal staat. Apice hecht hierbij grote waarde aan het gesprek, want juist de wisseling van gedachten geeft het publiek toegang tot de denkwijze van de kunstenaar. Maar hoe presenteer je een gesprek aan het publiek? Is het überhaupt mogelijk om een galerie te runnen vanuit het artistieke onderzoek van de kunstenaar?

Daniela Apice begon in 2009 met het tonen van kunstenaars in het trappenhuis van kunstenaarsinitiatief P/////AKT (Platform Beeldende Kunst, Amsterdam Oost). Vanuit deze interessante, maar dwingende ruimtelijke context vertrok de galerie in 2011 naar een ‘white cube’  waar kunstenaars de mogelijkheid kregen hun werk met meer concentratie te presenteren. In de periode vóór de opening van de galerie in haar nieuwe, huiselijke context,  biedt SYB Apice de afzondering, de rust en de intieme ruimte om te experimenteren met mogelijke formats.  Aan de keukentafel in Beetsterzwaag gaat Apice in gesprek met allerhande spelers in de wereld van de hedendaagse kunst zoals galeriehouders, kunstenaars en onafhankelijk werkende curatoren. In deze gesprekken gaat ze op zoek naar de juiste vorm van representatie en presentatie in de hedendaagse galeriepraktijk in het algemeen en als Apice for Artists in het bijzonder.

Het project in Kunsthuis SYB kan worden opgevat als het kneden en vormen van een bal die in de komende tijd door het kunstlandschap zal rollen, waar hij steeds meer  informatie, inzichten en ideeën oppikt die de galeriehouder kunnen helpen zijn positie te bepalen in de huidige, turbulente tijd.

Werkperiode:
07 januari t/m 14 januari

Openingstijden werkperiode:
iedere zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur

 

CASUS APICE FOR ARTISTS
Daniela Apice
Projectperiode 08 januari t/m 14 januari 2014

Dit project wordt mede gefinancierd door:

PAUWHOF FONDS /
OVERVOORDE – GORDON STICHTING