Circles | Miltvuur-bosjes

Janne van Gilst en Vanessa van 't Hoogt

Samen met Vanessa van t’Hoogt (SYB Circles/PhD kandidaat RUG) & Michiel Teeuw (designer) werkte Janne van Gilst aan een interactieve website over haar werk en werkproces in Kunsthuis SYB.


Direct naar de website

De website, Behind the scenes, geeft inzicht in het maakproces van Janne van Gilst, het inrichten van haar werkruimtes tijdens de artist-in-residence bij Kunsthuis SYB en in de afsluitende raamtentoonstelling Miltvuurbosjes. Tijdens haar residency (1 februari t/m 14 maart 2021) heeft Janne informatie verzameld over de vindplaatsen van miltvuurbosjes, waarvan de locaties alleen zijn opgeslagen in het ‘lokale geheugen’ van de Friezen. Na een oproep voor informatie in de lokale media kreeg Janne talloze tips voor locaties van miltvuurbosjes in de buurt van Beetsterzwaag. Ze legde deze locaties vast met haar analoge camera en ontwikkelde en printte de negatieven in haar zelfgebouwde donkere kamers in Kunsthuis SYB. Janne maakte daarbij gebruikt van de 19e-eeuwse fotografische techniek: de cyanotypie.

De website Behind the scenes maakt het voor je mogelijk om de tijdelijke werkruimtes van Janne op alle drie de verdiepingen van Kunsthuis SYB zelf te kunnen verkennen. Verder krijg je de kans om de raamexpositie te bezoeken waarmee Janne haar residency afsloot. De plattegronden zijn de basis voor deze verkenning: zoom in op verschillende delen van de ruimtes om informatie te krijgen over het maakproces – haar makende handen –, de gebruikte materialen/gereedschappen/technieken, de inrichting van de zelfgebouwde donkere kamers en de tentoongestelde kunstwerken. Lees meer

SYB Circles
Dit project is gemaakt in het kader van SYB Circles, waarin kunstenaars, schrijvers en denkers experimenteren met andere media dan kritische teksten om tot een reflectie op een kunstproject te komen. Deze nieuwe beschouwingen kunnen de vorm aannemen van podcasts, dialogen, lees- en discussiegroepen of live events. Zo onderzoekt SYB welke rol verschillende nieuwe media kunnen spelen in het domein van de kunstkritiek.