23 augustus t/m 1 november 2006

CONTROL ME LIFE – COÏNCIDENCE

Residency Berthe Salegos, Aart Muis

Op uitnodiging van Media Art Festival Friesland 2006 en Kunsthuis Syb ontwikkelen en realiseren Aart Muis en Berthe Salegos gedurende vijf weken twee interactieve installaties in Beetsterzwaag. Het werk van beide kunstenaars handelt over de relatie tussen virtuele en fysieke omgevingen en de mens als machine. Een samenwerking tussen de kunstenaars is niet uitgesloten.

Het project van Aart Muis heet Control Me Life. Als avatar volgt hij de orders van de ‘gebruiker’ op. Door middel van muis, joystick en een camera op zijn lichaam zullen de bezoekers van het kunsthuis en van de website in staat worden gesteld zijn handelen en spreken te bepalen. Op een humoristische manier stelt hij het digitale tijdperk en problemen van de identiteitsverschuiving aan de orde.

Berthe Salegos maakt de interactieve installatie Coïncidence. Toeval speelt een grote rol in onze perceptie van de werkelijkheid. Computers creëren een geheel andere ruimte binnen ons netwerk van herinneringen. Dit beïnvloedt de mate waarop wij gebeurtenissen als toevalligheden ervaren. Wat zijn de gevolgen voor onze omgeving en wat is de rol van interactiviteit hierin? Berthe linkt willekeurige data aan de fysieke tentoonstellingsruimte. Zo visualiseert zij de betekenis van onregelmatigheden en onvoorspelbaarheid in een ‘Live computerised film process’.

BERTHE.Salegos (Lille, Frankrijk, 1971) heeft gewerkt en gewoond in New York, Parijs en Sydney. Deze locaties inspireerden haar tot het koppelen van architectuur aan tijd. Salegos creëert interactieve installaties die focussen op de wisselwerking tussen Toeschouwer, Machine en Omgeving. Ze verbindt kleine veranderingen en toevalligheden door middel van fysiekdigitale systemen die het lichaam van de bezoeker bij het werk betrekken. http://padaramana.free.fr

Aart Muis (Rotterdam, 1980) is afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam in 2003. Met zijn eindexamenwerk heeft hij onder de naam d00p (i.s.m. Pieter Bas Lugthart) de ‘Drempelprijs’ gewonnen. Muis heeft samen met Eboman gewerkt in het Sample Paradijs, waarbij Aartcore (hoe hij ook wel genoemd wordt) nieuwe interfaces om audio en video in real-time te controleren, ontwikkelde. Een ander project is SUWU3, een visueel live drum & bass collectief dat optreedt in heel Nederland en daar buiten. www.aartcore.com

CONTROL ME LIFE / COÏNCIDENCE
Aart Muis, BERTHE. Salegos
Projectperiode 23 augustus t/m 1 oktober 2006

Feestelijke presentatie op zondag 24 september vanaf 11:00 uur

Partners: Media Art Festival Friesland, Hanze Hogeschool: Academie Minerva en Frank Mohr Instituut Groningen.

Dit project wordt mede gefinancierd door de Mondriaanstichting en de Provincie Fryslân.