2 t/m 23 december 2016

DE BEESTACHTIGE SCHAT in GfZK, Leipzig

Tentoonstelling International Village Shop | Wapke Feenstra

Afgelopen voorjaar presenteerde SYB voor het eerst de Beestachtige Schat; een bijzonder zilveren doosje in de vorm van een Fries woudboontje dat is verpakt in een fluweelzacht buideltje uit echt mollenbont. Het object is het resultaat van een uniek productieproces: tien mensen met een heel verschillende achtergrond, maar allen met stevige wortels in de Friese grond, lieten zich inspireren door hun omgeving; door het ruisen van het riet, door verhalen over de jacht en het steken van turf. De Beestachtige Schat werd geproduceerd als onderdeel van The International Village Shop, een project van Myvillages, een samenwerkingsverband tussen kunstenaars Kathrin Böhm (Londen), Wapke Feenstra (Rotterdam) en Antje Schiffers (Berlijn). Het product was zo’n groot succes dat de eerste oplage al bij de presentatie in Beetsterzwaag was uitverkocht en er inmiddels een wachtlijst bestaat!

Aankomende 2 december zal de Beestachtige Schat worden gepresenteerd tijdens de International Village Show – The Final Episode in het GfZK, het museum voor hedendaagse kunst in Leipzig (Duitsland). Een aantal van de Opsterlanders die de schat hebben helpen ontwikkelen zullen daarbij aanwezig zijn om hun product te presenteren en vragen van het publiek te beantwoorden. Ook draait in Leipzig de film over het productieproces, gemaakt door Murk-Jaep van der Schaaf en Myvillages. De tentoonstelling duurt tot en met 23 december.

The International Village Show – The Final Episode is het laatste hoofdstuk van een reeks presentaties en events in het Leipziger museum. Sinds februari 2015 presenteerde Myvillages in een speciaal voor het project verbouwd tuinhuis in totaal 12 projecten uit verschillende landen en streken. Op 2 en 3 december sluit Myvillages deze periode af met de feestelijke opening van de laatste episode, de presentatie van het boek The International Village Show en een eendaags symposium onder de titel Where does Art Go? Het volledige programma is te vinden op de website van het GfZK.

Het boek The International Village Show is geproduceerd door Myvillages in samenwerking met de GfZK en uitgegeven door JOVIS Verlag. Het is een overzicht van het werk van Myvillages gedurende de afgelopen drie jaar en geeft een inzicht in de werk- en denkwijze van het collectief. Het boek staat bomvol prachtige kleurenfoto’s van alle streken en projecten en ook Beetsterzwaag staat erin! Het boek is voor 35 euro te koop en voorbeeldpagina’s zijn te zien op de website van JOVIS Verlag.

Wil je meer weten over Myvillages en The International Village Show, ga dan naar www.myvillages.org. Voor meer informatie over de Beestachtige Schat kun je terecht op de website van Kunsthuis SYB en op de The International Village Shop. Ook de film van Murk-Jaep van der Schaaf kun je al online bekijken op vimeo.