26 maart t/m 7 mei 2015

DE FAMILIE KOOL

Residency Pieter Paul Pothoven

Orchidee uit de kas van Wim Kool. Wageningen. September 1981, Fotoarchief Familie Kool

Denk aan het verzet in de Tweede Wereldoorlog. Hoeveel van de beelden die nu in je opkomen, komen niet uit een Nederlandse film of uit een tentoonstelling die je ooit hebt gezien in één van de 25 nationale oorlogs- en  verzetsmusea? Een hele generatie is opgegroeid met beelden van de oorlog en het verzet die in meer of mindere mate zijn geselecteerd en geregisseerd. Tot hen behoort ook de kunstenaar en schrijver Pieter Paul Pothoven (1981). Van 26 maart t/m 7 mei werkt hij in Kunsthuis SYB aan een verhaal over een generatie broers en zussen wiens leven nog steeds wordt beïnvloed door de Tweede Wereldoorlog, ook al zijn ze geboren in de jaren 80. De één zoekt de oorlog steeds op, de ander wil er juist niets meer mee te maken hebben. Allen zijn getekend door de erfenis van hun grootvader Wim; een gelauwerd verzetsstrijder, maar ook een man met een verwerpelijk schaduwleven dat niet verenigbaar bleek met het heersende beeld van de rechtschapen, mannelijke oorlogsheld. Wim stierf als een verschoppeling.

In het werk van Peter Paul Pothoven staat het object centraal als tastbare, stille getuige van een geschiedenis die tot de verbeelding spreekt, maar tegelijkertijd telkens weer ontsnapt aan onze greep. In zijn nieuwste project, De Familie Kool, verkent de kunstenaar en schrijver door middel van fictie, film en installatie, persoonsgeschiedenissen van een generatie die opgroeide in de schaduw van een ambigue verzetsstrijder. Op 4 en 5 mei zal Pieter Paul de (voorlopige) resultaten van dit project presenteren in Kunsthuis SYB. later in 2015 sluit de kunstenaar het project af met een boek dat wordt geproduceerd en uitgegeven in samenwerking met de Jan van Eyck Academie en Kunsthuis SYB.

Pieter Paul Pothoven (1981) studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en Parsons The New School of Design (New York). Momenteel verblijft hij aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht.

 

Dit project wordt mede gefinancierd door:

VAN EYCK logo contour.indd
M

pauwhof

met dank aan de vrijwilligers van Kunsthuis SYB.