12 mei t/m 15 juni 2010

DE KOLONIE – THE COLONY

Residency Wouter Klein Velderman, Tom Milnes, Su Tomesen, Sandberg Instituut , Salomé Lamas, Sachi Miyachi, Richtje Reinsma, Pavel van Houten, Nadine Hottenrott, Marrit Snel, Marieke Coppens, Mannie Krak, Lotje van Lieshout, Gemma Pauwels, Dorien de Wit, Battal Kurt, Aukje Dekker

Studenten en oud studenten van het Sandberg Instituut richten de komende weken in Kunsthuis SYB een fictieve kunstenaarskolonie op.

Elke week komt een nieuwe groep kunstenaars de kolonie vormgeven. De eerste groep zal de periode van het ontstaan van de kolonie bepalen: ontstaat de groep in de geschiedenis, in het heden of in de toekomst? Welke idealen en welke politieke motieven vormen de kolonie? De tweede groep portretteert aan de hand van deze gegevens de fictieve kunstenaars in de kolonie. Wat voor mensen zijn het? Hoe zien hun biografieën eruit? Hoe is de hiërarchie binnen de groep? Welke onderlinge liefdes, ruzies en samenwerkingsverbanden zijn er? Een derde groep produceert kunstwerken voor de bedachte personages. Tot slot zal een laatste groep als hedendaags curator een overzichtstentoonstelling maken van al het werk dat door de vorige studenten gemaakt is.

Documentaires, teksten, foto’s, interviews, performances en schilderijen worden ter plekke geproduceerd. Tijdens de uitwerking ondervinden de deelnemers of kunstenaarskolonies in deze tijd nog wel zouden kunnen werken.

Na afloop van iedere week geeft de groep een openbare lunchpresentatie aan de volgende groep en aan publiek in het kunsthuis. De ontwikkelingen zijn tevens vanaf een afstand te volgen via een weblog op de site van SYB.

Lotje van Lieshout en Marieke Coppens, beiden oud-studenten van het Sandberg Instituut, organiseren en begeleiden het project. Deelnemers zijn Aukje Dekker, Nadine Hottenrott, Pavèl van Houten, Wouter Klein Velderman, Mannie Krak, Battal Kurt, Salomé Lamas, Tom Milnes, Sachi Miyachi, Gemma Pauwels, Richtje Reinsma,  Marrit Snel, Su Tomesen, Jetske Verhoeven en Dorien de Wit.

DE KOLONIE – THE COLONY
Sandberg Instituut
Projectperiode 12 mei t/m 15 juni 2010

Wekelijkse lunchpresentatie:
16, 23 en 30 mei om 14.00 uur

Eindpresentatie:
zondag 6 juni
lunch 14.00 uur / presentatie 15:30 uur / feest 17:00 uur

Tentoonstelling:
6, 12 en 13 juni van 13.00 tot 17.00 uur

Dit project wordt mede gefinancierd door de Mondriaanstichting en de Provincie Friesland.