15 juli 2022

SWIET – SWIT: Wâdzje

Excursie

Een trainingssessie van de Onkruidenier tijdens Langstme, de Derde Triënnale van Beetsterzwaag. Foto: Sjoerd Knol

Op 15 juli trapt Kunsthuis SYB de driedelige activiteitenserie van de Onkruidenier af met Wâdzje naar aanleiding van de installatie SWIET-SWIT in het Fries Museum.

Wanneer we kijken naar het veranderende klimaat, vragen we ons af: hoe zou het toekomstige landschap van Beetsterzwaag er uit kunnen zien? Op welke manieren kunnen we dit landschap leren verkennen? Friese woorden als Wâdzje vormen een aanknopingspunt in de excursie. Wâdzje betekent lopen of waden door ondiep water. Zullen we in de toekomst nog door ondiep water kunnen lopen? Of hebben we dan de hele tijd natte voeten?

Tijdens Wâdzje beweeg je samen met de Onkruidenier door het lokale landschap van Beetsterzwaag op zoek naar aanwijzingen in historie, vegetatie, zoals kroos, of huidig landgebruik voor mogelijke toekomst scenario’s. We sluiten de wandeling af in SYB met toepasselijke smaken.

Met speciale dank aan vertaler Eduard Knotter voor het beschikbaar stellen van zijn verzameling.

Praktische informatie
14:00 uur: aanvang Kunsthuis SYB
14:30 uur: start wandeling
17:00 uur: afsluiting met een hapje en drankje

Kosten: €5,00 p.p.
Maximaal 25 deelnemers

Aanmelden voor de excursie kan door een e-mail te sturen naar info@kunsthuissyb.nl. Voor vragen over toegankelijkheid van de excursie, neem contact met ons op.

Ga hier naar de andere twee activiteiten:
Achtergrondinformatie:
Eind 2020 verbleef de Onkruidenier 6 weken in Kunsthuis SYB voor het Friese deel van hun onderzoek SWEET – SWEAT. Gedurende deze periode verkende het collectief de relaties tussen lichaam, taal en het omliggende landschap. Tijdens vele wandelingen rondom Beetsterzwaag zocht het collectief naar sporen van de zee. Het onderzoek leidde tot een nieuw beeldend werk dat momenteel staat opgesteld in de entreehal van het Fries Museum gedurende Arcadia. Het werk speculeert over de toekomst van het Friese polderlandschap.