23 juli 2019

De shortlist voor de 8e Sybren Hellinga Kunstprijs is bekend!

Nieuws

Met trots maakt Kunsthuis SYB de vijf genomineerden voor de Sybren Hellinga Kunstprijs 2019 bekend. De jury, bestaande uit Peter van der Es (initiator Unfair, Amsterdam), Nathalie Hartjes (directeur MAMA, Rotterdam), Milena Naef (winnaar van de 7e Sybren Hellinga Kunstprijs) en Louwrien Wijers (beeldend kunstenaar) heeft de volgende kunstenaars geselecteerd: Caz Egelie, Vytautas Kumža, Alina Lupu, Samuel Otte en Natalia Papaeva.

In totaal ontving Kunsthuis SYB 115 inzendingen voor de Sybren Hellinga Kunstprijs. Daaruit selecteerde de programmeringscommissie van SYB een longlist van 23 kandidaten, waarna de onafhankelijke jury de shortlist samenstelde. Deze kunstenaars zijn allemaal 5 jaar geleden of korter afgestudeerd met een Bachelor-graad aan een kunstacademie en zijn woon- en werkzaam in Nederland. Het werk van de genomineerden is van 19 oktober tot en met 3 november te zien in Kunsthuis SYB.

Caz Egelie
(1994) behaalde in 2018 zijn Bachelor of Fine Art and Design aan de HKU, Utrecht. Zijn werk bestaat uit sculpturen, performances en 3D-animaties, en was onder andere te zien bij Moira (Utrecht), Arti et Armicitiae (Amsterdam), de Vishal (Haarlem), en in Palais de Tokyo (Parijs). De afgelopen week realiseerde hij performances op Welcome to the Village in Leeuwarden, met VHDG.

Fotograaf Vytautas Kumža (1992) studeerde in 2017 af aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Hij studeerde ook aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Zijn werk was de laatste jaren te zien bij Fondazione Fotografia Modena, de National Gallery in Praag, Showroom MAMA, Rotterdam, in Villa Mondriaan in Winterswijk en op verschillende kunstbeurzen in Nederland.

Alina Lupu
(1985) is een post-conceptuele kunstenaar en schrijver. In 2016 studeerde ze af aan de Gerrit Rietveld Academie. Sinds december 2018 heeft ze het geluk om door de autoriteiten te worden gefinancierd via het Mondriaan Fonds. Daarvoor was ze afwisselend werkzaam en onder contract bij Deliveroo, Helpling, Foodora, Uber, Hanze Groningen, Willem de Kooning Rotterdam, de Taart van m´n Tante en Poké Perfect Amsterdam. Haar pensioen zal uiteindelijk iets meer dan 2 euro per maand bedragen.

Samuel Otte
(1980) studeerde in 2016 af aan de Koninklijke Academie voor de Beeldende Kunst in Den Haag met een installatie en een boek, genaamd De Val; een simultaan afscheidswerk van zijn overleden vader en zijn gereformeerde achtergrond. Het werk was te zien in het Rotterdams Fotomuseum als een van de genomineerden van het Steenbergen Stipendium. In 2019 was zijn werk These are the agreements 1 te zien bij Prospects & Concepts op Art Rotterdam.

Natalia Papaeva (1989) werd geboren in Orlik, een klein dorp in Buryatia, Siberië. Ze verhuisde naar Nederland om te studeren aan de Koninklijke Academie van Den Haag. Ze studeerde in 2018 af met het videowerk Yokhor, waarmee ze zowel de afdelingsprijs aan de Koninklijke Academie als de TENT Academy Award won. Papaeva maakt performances die ze baseert op haar eigen ervaringen en gevoelens van woede, eenzaamheid en vervreemding.

De prijsuitreiking van de Sybren Hellinga Kunstprijs vindt plaats op zondagmiddag 3 november. De prijs bestaat uit een vrij te besteden geldbedrag van € 3000.

Over de prijs

De Sybren Hellinga Kunstprijs is vernoemd naar de galeriehouder Sybren Hellinga (1926-2000). Hellinga runde een ideële galerie op Hoofdstraat 70, het huidige Kunsthuis SYB. Na zijn overlijden liet Hellinga een pand en een bescheiden vermogen na aan de Sybren Hellinga Stichting. Het pand moest een vrijplaats worden waar talent compromisloos tot ontwikkeling kon komen. De Sybren Hellinga Kunstprijs wordt iedere drie jaar uitgereikt, dit jaar voor de 8e keer.

De Sybren Hellinga Kunstprijs wordt mogelijk gemaakt dankzij deze stichting die de prijs initieerde. De tentoonstelling en de prijs worden in 2019 ook ondersteund door het Mondriaan Fonds, de Van Teyens Fundatie en de gemeente Opsterland, en mediapartner BK-informatie.