6 april t/m 17 mei 2011

DE STILLE REVOLUTIE

Residency Rory Pilgrim

Tot en met half mei huist de Engelse kunstenaar Rory Pilgrim in Kunsthuis SYB. De kunstpraktijk van Pilgrim vlecht zich rondom vraagstukken over cultureel, sociaal en mondiaal burgerschap en gerelateerde verantwoordelijkheden. Met de nadruk op ‘glocalilty’, de verbinding tussen het globale en het lokale, onderzoekt Pilgrim de manieren waarop wij ons als individu, burger en collectief positioneren. Zo liet hij in 2008 de Engelse stad Weymouth en het Estlandse Haapsalu virtueel in elkaar opgaan (www.weymouthaapsalu.com). Hoewel de inwoners niet direct van hun transnationale ‘twin town friendship’ weten, biedt de website de mogelijkheid om te delen, te vieren en te leren van verschillende culturen, talen en levens.

Pilgrims werk houdt het midden tussen politiek activisme en een muzikale performance. Dit wordt duidelijk in het werk Can we leave things as they are? (Tiananmen Square Never Happened in Holland) (2010). Met als uitgangspunt de woorden die de Chinese secretaris-generaal Zhao Ziyang in 1989 op het Tiananmen plein sprak tot de studentenrevolutie: ‘We zijn al oud, voor ons is het niet meer van belang’, nodigde Pilgrim een groep Amsterdamse senioren uit om antwoord te geven op de vraag ‘Can we leave things as they are?’. Deze antwoorden verwerkte hij in een muzikale compositie die ten gehore werd gebracht op het Vrijheids Carillon op Plein 1940-1945 in Amsterdam-West.

Voor zijn residency in SYB neemt Pilgrim evenwel een historisch moment als startpunt voor een discussie over de relatie tussen individu en collectief in actie; namelijk de ‘Singing Revolution’ in de Baltische Staten in 1989. Over 600 kilometer werden destijds de handen ineengeslagen om de vrijheid te bezingen. Met het idee dat revoluties bestaan uit individuen die hun eigen geschiedenissen met zich meebrengen en delen, bereidt Pilgrim zich in SYB voor op een ‘Stille Revolutie’. Zes weken lang transformeert SYB zich tot een bibliotheek met boeken, films en audio en nodigt Pilgrim de bezoeker uit om hier gebruik van te maken, ertoe bij te dragen, om te delen, te spreken, te zingen en te luisteren. Beetsterzwaag is zo het decor van bijeenkomsten en filmvertoningen met als hoogtepunt een gedeeld moment van stilte en rust.

Rory Pilgrim (Groot-Brittannië, 1988) studeerde aan het Chelsea College of Art in Londen en aan de Eesti Kunsti Akadeemia, in het Estlandse Tallinn. Tussen 2008-2010 was hij artist-in-residence aan De Ateliers in Amsterdam. Zijn werk was te zien in internationale kunstruimten als Sculpture International Rotterdam, SMART Project Space, Amsterdam, Site Gallery, Sheffield, Groot-Brittannië en Stedelijk Museum Amsterdam. Rory Pilgrim woont en werkt in Den Helder.

Bibliotheek met kop thee en filmvertoning:
zaterdag 7 mei van 13:00 – 18:00 uur in SYB

Bijeenkomst DE STILLE REVOLUTIE:
zondag 8 mei 15:00 uur Sparjeburd Openluchttheater

Gesprek tussen Rory Pilgrim en Remco Torenbosch:
zondag 8 mei 17:00 uur in SYB

DE STILLE REVOLUTIE
Rory Pilgrim
Projectperiode 6 april t/m 17 mei 2011

Dit project wordt mede gefinancierd door de Mondriaanstichting en het Fonds BKVB.

Meer informatie:
Rory Pilgrim
http://rorypilgrim.com/
E-MAIL

Uitnodiging voor de presentatie