17 augustus t/m 18 september 2005

DE STOISCHE MISPLAATSING

Residency Marc Müller, Alexandra Crouwers

Op verzoek van Kunsthuis Syb werken de kunstenaars Alexandra Crouwers en Mark Müller de komende weken samen. Het is een stoïsche misplaatsing, zo zeggen ze zelf in niet bestaande bewoordingen. Vorig jaar dienden de kunstenaars los van elkaar een projectvoorstel in bij het Kunsthuis. Ze kenden elkaar niet. Inmiddels zijn ze op de hoogte van elkaars persoonlijke en professionele verschillen. Zo komt het ruimtelijke werk van Müller voort uit een nogal monomane, neurotische productie gericht op de beperkte dingenwereld direct om hem heen terwijl Crouwers haar films en foto’s veelal buiten opneemt en daarbij een chaotische veelheid van beelden verzamelt waarna zij streng selecteert en digitaal manipuleert.

Het werkproces van Crouwers en Müller speelt zich de komende weken deels gescheiden af totdat de ideeën in elkaar zullen grijpen binnen een installatie. Het uiteindelijke werk komt tijdens dit proces tot stand en zal een combinatie zijn van de ruimtelijke ingreep van Müller en de audiovisuele projecties van Crouwers. De misplaatsing zien de kunstenaars in de verwijdering van hun eigen omgeving en werkwijze en hun reactie op de tijdelijke verandering van werkpatroon. Als resultaat verwachten zij een werk dat als een momentopname kan worden beschouwd ‘een tijdelijke botsing van twee verschillende kunstenaars met ieder een eigen hermetisch systeem’.

Alexandra Crouwers (Cuyk, NL, 1974) woont op dit moment in Antwerpen waar zij vorig jaar de master opleiding Filmstudies & Beeldcultuur volgde. Daarvoor studeerde zij aan het Sandberg Instituut in Amsterdam (‘01) en aan de de academie voor Kunst en Vormgeving in ‘s-Hertogenbosch (’98). Inhoudelijk is haar werk gebaseerd op science fiction, evolutiebiologie, (pseudo-) wetenschappen en de aard en werking van licht. In de verschijningsvorm ondergaat haar werk voortdurende verandering waarbij film, foto’s, 3-d animatie worden aangewend in ruimtelijke installaties en waarin de manipulatie van het beeld en licht en perceptie van tijd en ruimte een grote rol speelt.

Marc Müller (Konstanz, DE, 1968) woont en werkt vanuit Rotterdam. Müller ging na een eerste specialisatie als ambachtelijk meubelmaker in Münster en Düsseldorf studeren aan de AKI in Enschede (’98). Vervolgens werkte hij enkele jaren in Atelier van Lieshout. Müller bouwt objecten ‘die als meubel altijd bruikbaar zijn, niet altijd even functioneel zijn maar vooral schoonheid en poëzie in zich dragen’ aldus zijn galeriehouder Mandos ‘het lijkt alsof Müller leven heeft geblazen in de constructies, maar dat ze zichzelf vervolgens zijn gaan reproduceren. Op een rigide en systematische wijze woekeren ze voort’.

DE STOISCHE MISPLAATSING
Crouwers & Müller
Projectperiode 17 augustus t/m 18 september

Dit project wordt mede gefinancierd door de Mondriaanstichting en de Provincie Fryslân.