21 oktober t/m 15 november 2003

DE ZINGENDE VISSER

Residency Maarten Kastelijns, Evelien van den Broek, Bram de Goeij

De Zingende Visser is een project van drie jonge kunstenaars waarin theater en beeldende kunst elkaar vinden. De voorstelling begint als een installatie in Kunsthuis Syb en zal een week later plaatsvinden als een voorstelling op het toneel in Amsterdam. De Zingende Visser is een humoristische roadplay over een man die slechts wil gaan vissen, maar daarin belet wordt door de uitzonderlijke gebeurtenissen om hem heen. Beter gezegd gaat het over een mens die het leven over zich heen laat komen en niet wil ingrijpen. Leeft hij het leven of leeft het leven hem? De Visser hoopt slechts zijn visvijver te bereiken.

Met dit project wordt onderzocht hoe binnen één ruimte vele ruimten en realiteiten gecreëerd kunnen worden. Door middel van een kaleidoscoop van décor, video, animatie, muziek, geluid, tekst en spel wordt de toeschouwer meegenomen in een reis op de plaats. De Zingende Visser wordt gemaakt door Bram de Goeij (regie), Maarten Kastelijns (toneelbeeld) en Evelien van den Broek (geluid).

Maarten Kastelijns studeerde dit jaar af als theatervormgever aan de Academie Minerva. Hij maakte de drive-in voorstelling NOWhere, waarin het publiek vanuit de auto wordt geconfronteerd met een monoloog van een zendamateur. Kastelijns beweegt zich op de rand van beeldende kunst en theater. Het traject van de bezoeker, de spelmethode van de acteur en het handelingssysteem van de muzikant staan voor hem centraal in het verbeelden van de existentiële zoektocht van de mens.

Bram de Goeij studeert dit jaar af als regisseur aan de Theaterschool van Amsterdam. In zijn voorstellingen zoekt Bram de Goeij naar manieren waarop objecten en vormgeving bijdragen aan het vertellen van een verhaal. Vorig jaar won hij de residentieprijs in de categorie Jong Theaterwerk in het Theater aan Zee festival in Oostende.

Evelien van den Broek componeert en zingt. In september dit jaar studeerde zij Cum Laude af in muziektechnologie te Hilversum. Zij componeerde onder meer muziek voor film en dansproducties. Daarnaast componeert, zingt en speelt Van den Broek gitaar in haar band Orbis Pictus. Deze band maakt naar eigen zeggen donkere trage muziek.

DE ZINGENDE VISSER
Bram de Goeij, Maarten Kastelijns en Evelien van den Broek
Projectperiode 21 oktober  t/m 15 november

Dit project wordt mede gefinancierd door de Mondriaanstichting en de Provincie Fryslân.