2 t/m 23 januari 2005

DYN LAN BESTIET NET

Residency Ólafur Árni Ólafsson, Libia Pérez de Siles de Castro

’Je land bestaat niet’ luidt de verontrustende mededeling van het kunstenaarsduo Libia Pérez de Siles de Castro en Ólafur Árni Ólafsson. Met Beetsterzwaag als uitvalsbasis zal het duo de komende weken in vrolijke belettering deze uitspraak in het Fries verspreiden via billboards en blinde muren en via lokale en landelijke pers. Dezelfde tekst circuleerden de kunstenaars eerder in lokale taal in IJsland, België, Turkije,Cuba en in Hongarije.

De interventie is typerend voor de twee kunstenaars die met weldadige lichtheid onderzoek doen naar de gevolgen van sociale en politieke afspraken op het leven. Het duo stelt tegelijkertijd de context ter discussie waarin kunst wordt gepresenteerd en wat kunst is en wat niet. Hun werk is op reis: het bevat vaak bevat onderdelen van eerder werk en zoekt elementen en confrontaties op uit haar tijdelijke omgeving.

Als afsluiting van hun werkperiode in het Kunsthuis geven Pérez de Siles de Castro en Ólafsson op 16 januari in Kunsthuis Syb een presentatie over hun werkwijze en projecten met een installatie van video werk, fotografie en documentatie materiaal. Aansluitend is er een borrel waarbij IJslandse en Spaanse hapjes worden geserveerd.

Libia Pérez de Siles de Castro (Spanje,1971) en Ólafur Árni Ólafsson (IJsland, 1973) nu woonachtig in Rotterdam, ontmoetten elkaar in 1996 in Amsterdam en werken sindsdien samen aan projecten, interventies en infiltraties van ideeën in binnen- en buitenland. Met een visuele rijkdom aan informele teksten, gevonden voorwerpen, geluiden, objecten, foto’s en ontmoetingen ontwrichten ze spelenderwijs bestaande ruimten en afspraken en genereren zo nieuwe betekenissen. Het publiek functioneert hierbij als essentiële schakel in hun werk. Projecten van Pérez de Siles de Castro en Ólafsson vonden eerder plaats op verloren straathoeken, radio en televisie, daken, woonhuizen, winkelstraten, wegen, verlaten gebouwen en ruimtelijke kustlandschappen en onder meer in de Appel in Amsterdam (2004), TENT en Witte de With in Rotterdam (2004), in Platform Garanti Contemporary Art Center, Istanbul (2003), tijdens de 8ste Havana Biënnale in Cuba (2003), The Living Art Museum, Reykjavik (2002) en Alternativa Siglo 21, Malaga (2002).

DYN LAN BESTIET NET
Pérez de Siles de Castro & Ólafsson
Projectperiode 2 januari t/m 23 januari

Tentoonstellingsperiode 16 t/m 23 januari
Presentatie en borrel met IJslandse en Spaanse hapjes op zondag 16 januari om 16.00 uur

Dit project wordt mede gefinancierd door de Mondriaanstichting.