7 t/m 9 oktober 2022

Eindpresentatie Steven Jouwersma

in Kunsthuis SYB

Steven Jouwersma, Piepbeestjes, 2022, 16 paneels beschilderd kamerscherm, 136 x 157 cm

Kunsthuis SYB nodigt je van harte uit voor de presentatie van nieuw werk van Steven Jouwersma. Kom 7 oktober langs om de kunstenaar te ontmoeten, het nieuwe werk te bekijken en gezamenlijk af te sluiten met een drankje.

De afgelopen weken werkte Steven aan de installatie Je vergeet jezelf nog eens. De presentatie bestaat uit een 16 paneels beschilderd kamerscherm Piepbeestjes (werktitel), een videowerk Attention on attention (werktitel) en een serie vibrerende sculpturen. Deze nieuwe werken zijn het resultaat van een onderzoek naar de mentale staat die nodig is om “jezelf te vergeten”. De zin “Je vergeet jezelf nog eens” is een uitspraak van zijn moeder tijdens gesprekken met Steven. Ook deed Steven onderzoek naar het concept van de snoezelruimte* en bezocht hij snoezelruimtes in Beetsterzwaag.

In het kader van dit onderzoek heeft de kunstenaar een aantal sculpturen gemaakt met ingebouwde luidsprekers die voelbaar trillen. Bezoekers mogen de sculpturen tijdens de eindpresentatie aanraken en vasthouden. In zijn nieuwe beschilderd kamerscherm Piepbeestjes (werktitel) heeft hij zich laten inspireren door kindertekeningen van zijn autistische broer Menno. Steven beschouwt dit nieuwe werk als een meditatie op zowel zijn broers als zijn eigen perceptie van de werkelijkheid. Het nieuwe videowerk Attention on attention (werktitel) legt het werkproces van de afgelopen weken vast. Het werk toont de relatie tussen een reeks uiteenlopende concepten en ervaringen, van het zenboeddhisme tot de activiteiten van zijn moeder.

Tijdens de eindpresentatie op 7 oktober zal de kunstenaar een performatieve lezing houden.

Met de presentatie Je vergeet jezelf nog eens poogt Steven de barrières te overstijgen die kunnen bestaan tussen neurologisch verschillende percepties van de wereld. De praktijk van “jezelf vergeten” wordt benaderd als een ervaring in de fysieke wereld die alleen mogelijk is door een gelijktijdige meditatie over de waarneming zelf.

Je vergeet jezelf nog eens is nog te zien op zaterdag 8 en zondag 9 oktober 2022 van 13:00 tot 17:00 uur. De kunstenaar is beide dagen aanwezig.

*De term “snoezelen” is een samenvoeging van de werkwoorden “snuffelen” (onderzoeken en ontdekken) en “doezelen” (rusten). Snoezelruimtes bevinden zich in zorginstellingen voor mensen met een geestelijke en/of lichamelijke beperking en zijn bedoeld om hen tot rust te brengen door het prikkelen van de zintuigen in een ontspannende omgeving.

Eindpresentatie vrijdag 7 oktober
17:00 uur – 20:00 uur
18:00 uur artist talk

te zien op zaterdag 8 en
zondag 9 oktober 2022
van 13.00 tot 17.00 uur.

Het project is mogelijk gemaakt door: