14 juni t/m 16 juli 2006

ER GEBEURT NIETS

Residency Floris Kruidenberg, Nickel van Duijvenboden

Hoe komt het dat we het voorbijgaan van de tijd sterker beleven in situaties waarin wel degelijk iets in beweging is, maar tegelijkertijd niets belangrijks lijkt te gebeuren? En waarom zeggen we in zulke situaties überhaubt dat er niets gebeurt? In Kunsthuis Syb zoekt de jonge Haagse kunstenaar Floris Kruidenberg de komende weken een antwoord op deze vragen.

Kruidenberg zal de tijd ontmantelen tot een reeks beelden van alledaagse, lege gebeurtenissen en bewegingen. Met deze visuele bouwstenen van het verloop van tijd zal hij verschillende installaties opbouwen en uitproberen. Zo wil hij spelen met de blik en verwachting van de kijker.

Voor ondersteuning tijdens dit project heeft Kruidenberg een aantal gasten uitgenodigd. Allereerst verblijft Nickel van Duijvenboden enige tijd met Kruidenberg in het Kunsthuis. Van deze fotograaf en essayist op het terrein van objectiviteit en interpretatie in de fotografie verwacht de kunstenaar bijdragen in de inhoudelijke ontwikkeling van het onderzoek. De week daarna zal beeldend kunstenaar Greg Que toevoegingen doen op het terrein van kijkrichting en blikveld. Tijdens de laatste projectweek toetst Kruidenberg zijn presentatie aan de kritische kijk van vriend en collega Johan Gustavsson.

Floris Kruidenberg (Zaanstad, 1982) studeerde vorig jaar af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag met een opvallende kijkmachine. Een groter dan manshoog apparaat waarin hij zelf plaatsnam om via een klein kijkgaatje in een plexiglazen cilinder met een fineliner gedurende een of twee dagen zijn omgeving af te scannen, wat min of meer objectieve panoramatekeningen van de omgeving opleverde. Een typerende installatie voor een kunstenaar die ‘de algemene wil om de werkelijkheid objectief te bevatten en het onmogelijke daarvan’ tot uitdrukking wil brengen. Zijn werk was het afgelopen jaar onder meer te zien tijdens de groepsexpositie Paraat in W139, Amsterdam, tijdens Sound Visuals in DeFKa, Assen en als onderdeel van het Media Art Festival Friesland 2005. Verder is Kruidenberg actief in het Haagse kunstenaarsinitiatief 1646.

Toen Nickel van Duijvenboden (Amsterdam, 1981) in 2003 als fotograaf afstudeerde aan de KABK in Den Haag, bestond zijn eindexamenwerk niet uit foto’s, maar uit een essaybundel over fotografie. Na zijn studie heeft hij zich verder geconcentreerd op het schrijven, wat onder andere heeft geleid tot verschillende recensies, teksten en een briefwisseling op internet. Beeldend kunstenaar Greg Que (Groningen, 1959) studeerde in 2002 af aan de Academie Minerva in Groningen. In zijn werk houdt Que zich bezig met parallelliteit in verschillende dimensies. Door middel van een intensief proces maakt hij installaties waarin hij verschillende werkelijkheden naast, in en door elkaar probeert te ordenen. Johan Gustavsson (Stockholm, 1978) haalde in 2004 zijn diploma aan de KABK. Hij maakt tekeningen en installaties en is daarnaast betrokken bij kunstenaarsinitiatief 1646, waar hij ervaren is in het samenstellen en inrichten van tentoonstellingen.

Openingstijden
Kunsthuis Syb is geopend op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur en op afspraak.

Bijzondere openingsweekeinden tijdens Er gebeurt niets zijn van 30 juni t/m 16 juli op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

ER GEBEURT NIETS
Floris Kruidenberg
Projectperiode 14 juni t/m 16 juli 2006

Dit project wordt mede gefinancierd door de Mondriaanstichting en de Provincie Fryslân.