28 november 2007 t/m 6 januari 2008

GLOEILAND

Residency Siebe de Boer

Badend in het kunstlicht van Kunsthuis SYB zal Siebe de Boer vanaf 28 november tot en met 21 december werken aan zijn nieuwe animatiefilm ‘Gloeiland’, met als subtitel ‘de sublieme schoonheid van lichtvervuiling’. De overdaad aan elektrisch licht speelt de hoofdrol in een film  zonder sterren, over het sprookje van de onuitputtelijke energie.

Over de steden hangt ’s nachts een zee van licht. In etalages branden de hele nacht de lampen en in diverse kantoren wordt tot in het diepst van de nacht gewerkt, want in de 24-uurs economie gaat het licht nooit uit. Zodra de dagen korter worden neemt de hoeveelheid licht nog eens exponentieel toe. Dorpsstraten veranderen in kermissen en winkelstraten proberen de maan uit de bomen te schijnen. De verlichting gaat de romantiek voorbij en we vinden het allemaal prachtig.

Tijdens de werkperiode verkent De Boer deze wereld van overbelichting in een nieuw werk, waarin de sublieme kwaliteiten van de lichtvervuiling worden verbeeld. Met behulp van digitale en analoge middelen creëert hij een wereld waarin het elektrische licht in al zijn facetten aanwezig zal zijn. De film zal uiteindelijk vertoond worden tijdens een raamexpositie, vanaf 21 december, waarbij de etalages van Kunsthuis SYB ook bij zullen dragen aan de overdaad aan licht.

Siebe de Boer (Wouterswoude, 1982), woont en werkt in Groningen. In 2004 studeerde hij af aan kunstacademie Minerva met zijn eerste animatiefilm, die onder andere in het ‘Boijmans van Beuningen’, Rotterdam te zien was. Zijn film ‘Bright Light, Black Out’, waarmee hij in 2006 afstudeerde aan het Frank Mohr Instituut, werd geselecteerd voor de ‘Top 10 Animaties’ van het CBK Groningen en werd onder andere getoond in Deïska te Amsterdam. Daarnaast was zijn werk te zien op diverse animatie- en filmfestivals.

GLOEILAND
Siebe de Boer
Projectperiode 28 november 2007 t/m 6 januari 2008

Raamexpositie:
22 december 2007 t/m 6 januari 2008

Feestelijke opening raamexpositie:
vrijdag 21 december 19:30 uur

Dit project wordt mede gefinancierd door de Mondriaanstichting en de Provincie Fryslân.