26 oktober t/m 5 december 2015

GRINNING MACHINES and a CLOSEMOUTHED GROWL

Residency Toon Fibbe, Laura Wiedijk

In het parallelle, digitale universum dat het internet is, bestaat een subcultuur van mensen die zich diep van binnen geen mens voelen, maar dier of mythisch wezen. Ze dragen de ziel van bijvoorbeeld een wolf, een vos, een kat, een elf,  een vampier, een engel of een demon en komen vooral samen op internetfora. Online geven ze uitdrukking aan hun anders-zijn, zoeken ze naar een verklaring voor hun dierlijke of mythische afkomst en delen ze tips die hen helpen te functioneren in een samenleving van mensen waarvan ze wezenlijk verschillen.  Ze noemen zichzelf ‘Otherkin’ en ze nemen hun identiteit heel serieus.

Hoe kunnen we deze Otherkin verstaan? Vragen kunstenaars Toon Fibbe en Laura Wiedijk zich af. Is hun radicale ontkenning van een menselijke afkomst een vlucht uit de snelle, veeleisende moderne samenleving of is het een radicale daad tegen een kapitalistisch systeem waarin elke vorm van anders-zijn gecategoriseerd wordt of tot een product wordt gemaakt? Hoe verhouden hun fantasieën, verhalen en mythes zich tot de alledaagse werkelijkheid offline?

Undercover infiltreren de kunstenaars Toon Fibbe en Laura Wiedijk deze internetgemeenschappen op zoek naar hun radicaal potentieel op het snijvlak tussen werkelijkheid en fictie. Hiervoor meten ze zich de identiteit aan van een dier of een mythisch wezen en verkennen ze de regels van het spel.  Als aanleiding nemen ze de sterke gelijkenis in naam tussen de etymologie van Beetsterzwaag (de weilanden van Beet) en de naam van een voor de Otherkin bijzondere, bijna sacrale plek: the Bitten Meadow  (San Antonia , VS). Vanuit de Friese Bitten Meadow creëren beide kunstenaars nieuwe verhalen en mythes door middel van performances en interventies in het open veld (offline) en op verschillende internetfora en andere online platforms. Beetsterzwaag wordt het zenuwcentrum van een operatie die fictie en non-fictie in en uit elkaar doet vloeien in een voortdurende feedbackloop tussen off- en online, actie en reactie.

img26

Laura Wiedijk (Wageningen, 1985) speelt in haar installaties en inkjetprints met de vaste presentatievormen van de reclamewereld als posters en displays. Ze beschouwt haar werk als een lofzang op alle kunstgrepen, een viering van het uitbundige en het fantastische. De kleurrijke, vaak zeer gedetailleerde posters zuigen de kijker in een wonderlijk, caleidoscopisch universum. Laura Wiedijk studeerde in 2010 af aan de Gerrit Rietveld Academie en nam deel in residencyprogramma’s in onder andere WIELS (Brussel) en FABRIKculture (Hegenheim, FR).

Toon Fibbe (Rotterdam, 1987) verkent in zijn video’s en performances het afwijkende, het marginale, de ondertoon. Hij regisseert situaties waarin de communicatie lijkt te stokken of anders verloopt dan je verwacht. Met zijn werk roept Fibbe vragen op over de manier waarop individuen en groepen samenleven en -werken. Toon Fibbe studeerde in 2012 af aan het Piet Zwart Instituut en neemt op het moment deel aan het residencyprogramma van de Jan van Eyck Academie in Maastricht. 

img28

img34 img36 img39 img42 img48 img63 img60 img57 img52 img44 img73 img71  img75 img81 img91 img89 img86 img84

img34  img36   img42

 

img48 img52   img60      img75        img91