6 t/m 6 juli 2013

HOME SWINGER WORKSHOP

Workshop door Yuri Landman

Constructivistische instrumentbouw en FLUXUSachtige participatieprojecten

Yuri Landman (1973) is experimenteel instrumentbouwer, muzikant en performancekunstenaar. Hij maakt ‘customized’ instrumenten voor top bands als Sonic Youth, Half Japanese, Enon, Lou Barlow, dEUS, The Dodos, Blood Red Shoes, Liars, HEALTH, Liam Finn, Kaki King, The Veils, Melt-Banana, These Are Powers, Jay Malhotra (Kate Nash), Peter James Taylor, Rhys Chatham, Dustin Wong, Philippe Petit en vele anderen.

Sinds 2006 werkt Landman aan diverse Moodswinger prototypes en ontwikkelt een workshop binnen zijn Home Swinger Project. Deelnemers aan de workshop bouwen hun eigen elektrisch constructivistisch snaarinstrument. Daarvoor hoeven ze geen muzikant te zijn. Met kennis en materialen op zak reist Landman de wereld rond, Australië, Rusland, de Verenigde Staten, Groot Brittannië, Spanje, Frankrijk, België en Denemarken om Gesamtkunstwerken te creëren.

Iedere keer is weer anders, want na de productie van het instrument, wordt er en groupe gerepeteerd en binnen no time een muziekvoorstelling uit de grond gestampt. De groep maakt samen een diep gevoeld geluid en creëert op die manier een FLUXUSachtige performance, waarbij de grenzen tussen beeldende kunst en muziek worden opgeheven.

Tijdens de PARADE der Anderen, de Culturele Zondag in Drachten op 7 juli 2013, geeft Landman een performance in de Papegaaienbuurt, samen met het DADAFilmLab en Radio MOBi. Dit is gelijk de openingsact voor de Huiskamerconcerten georganiseerd door Stichting DADA en De Stijl. In voorbereiding op zijn presentatie op de PARADE der Anderen geeft Landman op 6 juli voor jongeren een Moodswinger Workshop in Kunsthuis SYB te Beetsterzwaag.

Kunsthuis SYB stimuleert de cultuurdeelname van jongeren en omarmt dit educatieproject van Museum Dr8888. Voor de Manifestatie DADA in Stijl is Kunsthuis SYB een belangrijke partner in de regio. Op de PARADE der Anderen binnen het onderdeel DADAFilmLab wordt o.a. samengewerkt met voormalig SYB residenten Hedwig Houben en Bas Schrevers.

Exemplaren van Yuri Landman’s artistieke Moodswinger zijn opgenomen in de permanente collectie van het Museum voor Muziekinstrumenten in Phoenix, Arizona en het SONS Museum in België.

Meer informatie over Yuri Landman:
TEDx Talk Yuri Landman 2012