10 januari t/m 11 februari 2007

HOTEL ZONDER DIEREN

Residency Lotje van Lieshout

Kunsthuis Syb is de komende weken het decor voor opnames van de film Hotel zonder dieren van de Amsterdamse beeldend kunstenaar Lotje van Lieshout. Van Lieshout zal ten behoeve van de filmopnames het kunsthuis tot in de kleinste details in een vreemd soort hotel veranderen. Haar acteurs zijn de gasten die ronddolen zonder het hotel ooit te verlaten.

Van Lieshout: “In de gordijnstoffen, in het behang, in het servies en in de meubels zijn afbeeldingen van dieren verwerkt. De gasten komen het hotel nooit uit. Ze zijn geïsoleerd en vervreemd van de buitenwereld. Ze praten niet met elkaar. In de lounge staren ze wat voor zich uit en wandelen soms een stukje door de gang. Ze bestuderen de schilderijen, de gebrandschilderde raampjes, het servies, de decoraties. In de eetzaal eten ze zwijgend vis of gevogelte zoals het op de menukaart staat. Maar is het ook vis of gevogelte?
De hotelgasten weten niet of de afbeeldingen om hen heen verwijzen naar bestaande dieren of naar dieren die ooit hebben bestaan. Ze weten niet of het fabels zijn. Op geen enkele manier beseffen zij dat zij zelf van dieren afstammen.”

De gasten hebben geen eigen stemgeluid. Hun gedachten worden verwoord door een voice over waarvan de tekst op uitnodiging van Van Lieshout geschreven wordt door verschillende schrijvers waaronder Tsead Bruinja, Hannah Buenting, Daniel Dee, Annemieke Gerrist, Elmer Kuiper en Jonathan van het Reve.

Van Lieshout zal de hele maand afwisselend bouwen aan het decor, filmopnames maken en samenwerken met schrijvers. Het laatste weekend zal zij opnames van de film projecteren tussen de overblijfselen van het decor.

Lotje van Lieshout (Amsterdam, 1980) studeerde in 2005 af aan de Rietveld Academie met de film A World of Make Believe, waarin een actrice stug doorspeelt in een gammel wiebelend papieren decor gemaakt van zwart-witkopieën geïnspireerd op filmstills uit naoorlogse Hollywood-filmklassiekers. De film kreeg veel aandacht in de pers en werd vertoond op filmfestivals in onder meer London, Melbourne, Milaan en Hannover. In 2006 maakte van Lieshout de film Schoon, naar aanleiding van een project in de voormalige Alkmaarse kaasfabriek KunstEyssen.

HOTEL ZONDER DIEREN
Lotje van Lieshout
Projectperiode 10 januari t/m 11 februari 2007

Presentatieweekenden:
3 & 4 en 10 & 11 februari

Feestelijke afsluiting:
zaterdag 10 februari om 17.00 uur

Dit project wordt mede gefinancierd door de Mondriaanstichting.

Meer informatie:
Lotje van Lieshout
www.lotjevanlieshout.com
lotjevanlieshout@hotmail.com