4 december 2004 t/m 2 januari 2005

HYPERGEO

Residency Wilja Jurg, Kees de Groot

De komende weken biedt Kunsthuis SYB ruimte aan twee dynamische kunstenaarsinitiatieven uit het oosten van Nederland. Tijdens het project HyperGeo tonen Kees de Groot van Planetart (Enschede) en Wilja Jurg van De Hondenkoekjesfabriek (Nieuwleusen) een installatie die zij baseren op de structuur en kleuren van recente satellietbeelden van noord Nederland. De kunstenaars vertalen camerabeelden van de ESA/NLR satelliet naar videoprojecties en monitorbeelden. De beelden koppelen zij aan digitaal bewerkte geluiden. Deze geluiden ontleenden de Groot en Jurg aan locaties ‘die een infrastructurele entree vormen bij de drie noordelijke provincies’.

Tijdens de feestelijke opening van Hypergeo op zaterdag 18 december kunnen Grote Pier, een Wit Wief of het Vrouwtje van Stavoren opduiken als elektronisch verschijnsel.

Wilja Jurg (Meppel, 1967) woont en werkt in een voormalige hondenkoekjesfabriek in Nieuwleusen nabij Zwolle. Jurg initieert voortdurend projecten als organisator, schrijver, kunstenaar, muzikant en performer met een wisselende groep kunstenaars en artiesten. Vrijwel wekelijks realiseert zij presentaties in binnen en buitenland. Jurg richt zich vooral op ‘het onafhankelijke circuit van de do-it-yourselvers’ en op alternatieve festivals als Noisescape en Kraak. De hondenkoekjesfabriek produceert regelmatig audio-cd’s, boekwerkjes, DVD’s en films.

Kees de Groot (de Wilp, 1956) richtte in 1995 PLANETART op. Zijn samenwerking met de Hondenkoekjesfabriek ontstond in de zomer van 1995 tijdens het door Planetart georganiseerde multimediafestival The Gods Must Be Crazy in en rond de Grote Kerk van Enschede. Sindsdien leverden zij samen diverse bijdragen aan onder meer het Total Security Festival in Nieuwleusen in (’03), GOG-BOT in Enschede in (’04), Astro Friezen in Leeuwarden (‘01), Picaf Z. Korea in (’00) of Madrettor Rotterdam (’02).

http://www.planetart.nl

HYPERGEO
Kees de Groot en Wilja Jurg
Projectperiode 4 december t/m 2 januari 2004/2005

Tentoonstellingsperiode van 4 december t/m 2 januari 2005
Feestelijke opening op zaterdag 18 december om 16.00 uur

Dit project wordt mede gefinancierd door de Mondriaanstichting en de Provincie Fryslân