30 mei t/m 1 juli 2007

IMPACT

Residency Olivia Glebbeek, Jacolijn Verhoef, Aram Tanis , Anouk Kruithof

De vier kunstenaars Olivia Glebbeek, Anouk Kruithof, Aram Tanis en Jacolijn Verhoef gaan proberen tijdens IMPACT het wereldnieuws dieper te laten doordringen in de persoonlijke belevenissen van inwoners in Beetsterzwaag. De kunstenaars zullen zoeken naar verbanden tussen alledaags, dorps nieuws en ontwikkelingen op wereldformaat. Bewoners wordt gevraagd om hun gedachten te verwoorden over gebeurtenissen in de wereld. De gegevens zullen worden verwerkt in films, foto’s, schilderingen en in een krant waarin de grote en kleine feiten concurreren met persoonlijke en collectieve ficties. De kunstenaars zoeken hiertoe ook samenwerking met de regionale pers.

Op twee avonden zijn er in het Kunsthuis films te bekijken. Tanis selecteert uit cultuurkritische documentaires waarin de argeloze burger geplaatst wordt in een groter, vreugdeloos geheel.

Olivia Glebbeek (1976) studeerde in 2002 af aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Het werk van Glebbeek kan bestaan uit schilderingen, tekeningen en ruimtelijk werk maar kan ook opgebouwd zijn rond lachworkshops voor cliënten, personeel en omwonenden van een psychiatrische inrichting, zoals vorig jaar tijdens haar verblijf in Het Vijfde Seizoen in Den Dolder.

Glebbeek exposeerde vorig jaar onder meer in de Nieuwe Vide in Haarlem en dit jaar in de Cacaofabriek in Helmond en in de Brain Factory in Seoel.

Anouk Kruithof (1981) stond het jaar na haar afstuderen in 2003 aan de St. Joost, Breda in de belangstelling met het project Het Zwarte Gat. Samen met collega Jaap Scheeren bracht zij ongegeneerd associatief het spreekwoordelijke ‘zwarte gat’ in beeld dat iedere pas afgestudeerde kunstenaar bedreigt. Met hun project wonnen ze de Unique Photography Prize, wat leidde tot de publicatie van hun verzameling in een boekwerkje en een presentatie in Foam, Amsterdam.

Aram Tanis (1978) studeerde in 2003 af aan de Gerrit Rietveld Academie en was daarna twee jaar verbonden aan het kunstenaarsinstituut de Ateliers in Amsterdam. Via portretten van gebouwen en vergeten ruimten raakt hij algemene gevoelens van verlatenheid en eenzaamheid. De drie zelfportretten die hij vorig jaar toonde in het Ministerie van OC&W stonden landelijk in de belangstelling omdat één van de foto’s aanstootgevend werd gevonden en werd verwijderd. Vorig jaar was er werk van hem te zien in Witte de With Rotterdam. Tanis is genomineerd voor de Van Bommel Van Dam prijs 2007 en deze maand toont de Rotterdamse Mkgalerie werk van hem.

Jacolijn Verhoef (1982) studeert sinds haar eindexamen in 2004 aan de Gerrit Rietveld Academie aan het Sandberg Instituut waar zij zich verder ontwikkelt op het terrein van video en fotografie. Haar videowerk was de afgelopen jaren te zien tijdens verschillende filmfestivals en tentoonstellingen waaronder tijdens het Media Art Festival Friesland, W139, de Kunstvlaai en het Huis van Marseille.

IMPACT
Olivia Glebbeek, Anouk Kruithof, Aram Tanis, Jacolijn Verhoef
Projectperiode 30 mei t/m 1 juli 2007

Filmavonden op woensdag 13 juni en zondag 1 juli om 19:00 uur

Feestelijke afsluiting op zondag 1 juli om 17.00 uur

Dit project wordt mede gefinancierd door de Mondriaanstichting en de Provincie Fryslân.