1 april t/m 15 mei 2014

IN SEARCH OF A MORAL RITUAL

Jasper Griepink, Eamonn Harnett

April. De maand dankt zij naam aan het Latijnse woord aperire, wat openen betekent. Als de jonge kunstenaars Jasper Griepink en Eamonn Harnett op 1 april hun intrek nemen in Kunsthuis SYB barst het loofgroen met geweld uit zijn knoppen. Het is lente, het meest zinnelijke seizoen van het jaar. Het carnaval heeft de winterdemonen verjaagd en de dagen worden eindelijk langer dan de nachten.  Met de lente komen de vasten, de grote schoonmaak, het ontgiften; rituelen die we zelfs in onze seculiere, rationele samenleving blijven koesteren. Het is een tijd van belofte, van vruchtbaarheid en transformatie en daardoor een telkens terugkerende, belangrijke periode in het werkritme van beide kunstenaars wiens installaties en performances vorm vinden in het ritueel.

In het ritueel proberen zowel Harnett als Griepink schijnbaar vastomlijnde concepten als ego, mythe, cultuur en gender te ontstijgen.

Jasper Griepink (Eindhoven, 1988) onderzoekt in sacrale rituelen de wederkerige relatie tussen de buitenkant en de binnenkant van het lichaam. Tijdens zijn  performances overspoelt hij toeschouwers met een warme stroom van geluiden,  geuren, kleuren en aangenaam tactiele texturen. Reiki, meditatie, ademhalingsoefeningen, chanting, vertelkunst, rituele reiniging, astrologie; als een esoterisch stylist, mixt en matcht Griepink allerhande spirituele elementen in installaties die doen denken aan meer mondaine plekken voor lichamelijk contact zoals een massagesalon, een health spa of een cruise plek. Griepink nodigt bezoekers uit om deel te nemen en zich over te geven aan een synergetische ervaring die hen even optilt uit hun alledaagse omgeving. Hij laat de toeschouwer deelgenoot zijn van zijn speelse, maar oprechte zoektocht naar spirituele verdieping. Bij aanvang van zijn verblijf in Beetsterzwaag is Jasper Griepink net teruggekeerd van een lange reis door Indonesië, waar hij met een beurs van het CBK Rotterdam onderzoek heeft gedaan naar sjamanisme en genderidentiteit in de tropen. Voor hem is het kunsthuis de eerste plek waar hij op krachten kan komen en kan beginnen om zijn reiservaringen te vertalen in nieuw werk.

Eamonn Harnett (Hilversum, 1989) is evenzeer gefascineerd door het ritueel. Maar vergeleken met de expressieve, bijna barokke stijl van Jasper Griepink, is het werk van Harnett terughoudend, hermetisch en lastig te doorgronden. De toeschouwer is welkom, maar wordt op afstand gehouden door de tengere jongen die te midden van een nauwkeurig georkestreerde installatie, lange en verstilde rituelen uitvoert. Harnett maakt zelf alle rekwisieten voor zijn performances. Ieder ding is verfijnd tot in het laatste detail en het resultaat van een innige, tactiele relatie met het materiaal.

In SYB werken Harnett en Griepink voor het eerst samen. Beide kunstenaars zullen vertrekken vanuit een heel eigen uitgangspositie. Harnett begint met het bouwen van een klei-oven, Griepink met een studie van de planten in de omgeving van het kunsthuis. Daarna is alles nog mogelijk.
Projectperiode:
1 april t/m 15 mei 2014

Openingstijden:
iedere zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur

Presentatie:
zaterdag 10 mei om 12 uur

IN SEARCH OF A MORAL RITUAL
Jasper Griepink en Eamonn Harnett
1 april t/m 15 mei 2014
Presentatie: zaterdag 10 mei, 12:00 uur

Dit project wordt mede gefinancierd door:


PAUWHOF FONDS /
OVERVOORDE – GORDON STICHTING


Meer informatie:
Jasper Griepink
jaspergriepink@gmail.com
www.jaspergriepink.nl

Eamonn Harnett
eamonn.harr@live.nl
www.eamonnharnett.tumblr.com