2 t/m 24 juni 2001

JAN SCHEERHOORN

Residency Jan Scheerhoorn

Kunsthuis Syb is gevestigd in een monumentaal pand. De nissen, afgebladderde muren en intieme tussenruimtes van het huis domineren de sfeer zodanig, dat het voor een kunstenaar als Jan Scheerhoorn, die in situ werkt, een haast onmogelijke opgave is iets met die ruimte te doen. Toch gaat de Groningse kunstenaar de uitdaging aan met een nieuw te maken kunstwerk te reageren op de ruimte. In de hele maand juni 2001 werkt hij in het Kunsthuis aan zijn interactieve ruimtelijke installaties. Voor het publiek zal de vordering van het kunstwerk zichtbaar en tastbaar aanwezig zijn.

Jan Scheerhoorn (Oldekerk, 1962) werkt met lichte, transparante en vergankelijke materialen, zoals ballonnen, dunne touwtjes, doorschijnend papier en rozenblaadjes. Sinds hij in 1995 interdisciplinair afgestudeerd is aan de Groningse Academie Minerva, heeft al menige conventionele ruimte omgetoverd tot een geheel nieuwe, maar zeer kwetsbare ervaring. Hij werkte eerder in een kerk, klassieke concertzaal, oud schoolgebouw, watertoren en voormalig toko. In Kunsthuis Syb zal hij zijn medium aanpassen aan de aanwezige sfeer en ruimte, zodat het materiaal een relatie met de omgeving heeft. Hij zal kiezen voor de materialen en de lichtval die in het pand aanwezig zijn, om daarmee de eigenzinnige middeleeuwse én moderne architecturale vormen te benadrukken. Het publiek dat tijdens de weekenden de vorderingen van het kunstwerk komt bekijken, maakt uiteindelijk het kunstwerk pas echt áf. De interactie van bezoekers met het werk zal plaatsvinden doordat zij zich letterlijk dóór de installatie zullen moeten begeven. Dit aspect zorgt er voor dat mensen zo veel mogelijk opgaan in Scheerhoorns kunstwerk. De kunstenaar streeft er naar om de afstand van de beschouwer tot het kunstwerk zo klein mogelijk te maken.

Aina Scheerhoorn zal tijdens twee weekenden een interactieve performance geven in verbinding met de installatie van Jan Scheerhoorn en Kunsthuis Syb. Zij gebruikt improvisatie als uitgangspunt. Aspecten als dans, stem en/of theatrale beelden zullen in haar performances worden gebruikt.