Juryrapport Sybren Hellinga Kunstprijs 2022

Sybren Hellinga Kunstprijs 2022
Zondag 13 november 2022 

Bezoekadres
Hoofdstraat 70,
9244CP Beetsterzwaag

Open op zaterdag en zondag 13:00-17:00
www.kunsthuissyb.nl

Datum: 13 november 2022

Jury 9e Sybren Hellinga Kunstprijs
Vytautas Kumža (Winnaar Sybren Hellinga Kunstprijs 2019)
Saskia Noor van Imhoff (Beeldend kunstenaar)
Laurie Cluitmans (curator Centraal Museum in Utrecht)
Sanne Luteijn (manager The Ekard Residency)
voorzitter: Arnisa Zeqo (directeur Kunsthuis SYB)

We zien een sterke verbinding tussen de werken en zien dat curator Titus Nouwens van deze vijf individuele posities een gelaagde groepstentoonstelling heeft gemaakt. Titus heeft heel scherp de overlappende autobiografische elementen naar boven weten te halen. We zien veel connecties tussen de kunstenaars: een gedeelde sensitiviteit over het individu in een complexe en gewelddadige wereld, we zien een sterke plek voor intermenselijke relaties, manieren van het tegengaan van autoritaire structuren en een zoektocht naar helen en verbinden.

Benjamin Francis
Wij zijn onder de indruk van de manier waarop Benjamin zijn installatie ‘Guard Gates’ heeft getransformeerd binnen de uitdagende architectuur van Syb. Het aanpassingsvermogen waarover hij spreekt in zijn artistieke praktijk, vooral met betrekking tot dyslexie, wordt heel sterk overgebracht naar de ruimte en invoelbaar gemaakt. Benjamin slaagt erin bovendien in door de doordringende geur van wasmiddel en wasverzachter, om van een ieder die de ruimte bezoekt, te eisen om zich aan te passen of te reageren.

Olivia D’Cruz
Olivia slaagt erin om actuele en belangrijke onderwerpen in een mythisch verhaal samen brengen, waarin verleden-heden en toekomst op losse schroeven staan. De fysieke vorm van de installatie waarmee zij het landschap naar Syb brengt, sprak ons erg aan. We waren onder de indruk van de sterke esthetiek van de performatieve interventie in het landschap en de manier waarop Olivia zowel de film monteert als de ondertitels als een object behandelt binnen de film.

Peter Scherrebeck Hansen
Peter nodigde ons op een heel subtiele manier uit het werk te betreden, waarbij de vaas een choreografische drager werd. We werden geraakt door het intieme gebaar van het in elkaars lichaam zingen, elkaars stem echoën, het delen van lichamelijke herinneringen. De performance en de installatie versterken elkaar, maar functioneren net zo ogenschijnlijk gemakkelijk an sich, zonder dat het aan kracht inboet.

Sarjon Azouz
Sarjon heeft hun werk vertaald naar een meer intieme setting voor Syb, waar hen ons uitnodigt om binnen te stappen, aan te raken en ons te verhouden op een hele energieke en speelse manier. De latex hoezen die een fysieke ambiguïteit uitlokken en de textielkettingen die vragen om aangeraakt te worden raakten ons. We vonden het interessant om de extensies van het zelf en hun alter ego’s te leren kennen.

Vita Soul Wilmering
We genoten ervan het verhaal achter Spiegl te leren kennen, hoe Vita en Yitschak elkaar hebben ontmoet en waardoor we het werk ook als een samenwerking zagen. Vita speelt met de documentaire vorm, waarbij het performatieve aspect en het voortdurende veranderende gezichtspunt ervoor zorgt dat de protagonist net zo zeer een co-creator is. We waren onder de indruk van de montage van de film en hoe ze op een ogenschijnlijk gemakkelijke manier het bewogen leven van de protagonist verbindt met wereldgeschiedenis.

De winnaar:
We zijn onder de indruk van alle vijf de presentaties. De winnaar van de Sybren Hellinga Kunstprijs 2022 is Peter Scherrebeck Hansen

Toen we één voor één Peter’s ruimte binnenliepen namen we allemaal deel aan hen performance. Peter nodigde ons op een heel subtiele manier uit om het werk te betreden, om deel uit te maken van iets intiems dat toch met het grotere politieke resoneert. We waren zeer onder de indruk van de manier waarop hen met minimale middelen een gebaar, een performance, een installatie hebt gemaakt die zo krachtig is op het persoonlijke niveau én durft te spreken over grotere onderwerpen die ons allemaal aangaan.