4 juli t/m 5 augustus 2007

KOFNIE, ZAP WEER DIE VONK

Residency Simon Kentgens, Robert-Paul Jansen, Dennis van Tilburg, Bas Schevers, André Kok

De Groningse beeldend kunstenaar André Kok vond zielsverwanten in het noorden en zuiden van Nederland en vroeg hen om samen te werken onder de titel KOFNIE, ZAP WEER DIE VONK.  Op de uitnodiging staan twee dikke enkels gestoken in roze pantoffels, beschenen door het strijklicht van de ochtend. ‘Wat weegt het onder water?’ is de ondertitel ‘een zoektocht naar het verbeelden van de relatie tussen verveling en idee’.

Kok wil tijdens KOFNIE werken aan een installatie met een theatraal tijdsverloop met als uitgangspunt de ruimte tussen verveling en idee. Van acteur en theatermaker Robert-Paul Jansen, musicus Dennis van Tilburg en de beeldend kunstenaars Simon Kentgens en Bas Schevers verwacht Kok bijdragen op het terrein van tijdsverloop: in de opeenvolging van betekenissen en het opbouwen van conflicterende associaties.

Iedere zaterdag en zondag vinden om 15.00 uur in Kunsthuis Syb try-outs plaats waarbij de kunstenaars hun vondsten uitproberen met publiek. Op zondag 5 augustus wordt het project feestelijk afgesloten.

Robert-Paul Jansen (Haarlem, 1979) studeerde vorig jaar af als theatraal performer aan de Toneelacademie Maastricht en speelt sindsdien mee in producties van onder meer PeerGroup, Noord Nederlands Toneel en Theater de Citadel. Dit voorjaar was zijn eigen voorstelling Decomposition Symphony te zien in het Grand Theatre Groningen in het kader van zijn participatie in Station Noord, kweekvijver voor theatertalent van noordelijke theaters.

Simon Kentgens (Waalwijk, 1978) rondde vier jaar geleden de tweede fase kunstopleiding af aan de Post St.Joost in Breda. Kentgens maakt films en installaties en ook de elegante jubileumpublicatie voor Lokaal 01 in Breda, die dit voorjaar verscheen. Zijn film The Donner Party, waarin twee filmmakers in hun pogingen iets zinvols te creëren de draad alleen maar verder kwijtraken, was recentelijk op verschillende plekken in binnen- en buitenland te zien.

André Kok (Edam, 1967) sloot meer dan tien jaar geleden zijn studie af aan de Academie Minerva in Groningen. Sindsdien maakt hij door heel Nederland tijdelijke, locatiegebonden, nihilistische en incoherente installaties. Recentelijk bouwde Kok zijn suggestieve omgevingen in Sign Groningen, in een verlaten flatgebouw in Zwolle, in Pakt Amsterdam en in Lokaal 01 Antwerpen en Breda. De afgelopen drie jaar ontwierp hij eveneens decors voor onder meer PeerGroup.

Bas Schevers (Boxtel, 1977) volgde onderwijs aan de Post St. Joost en aan de Universiteit van Antwerpen waar hij filosofie studeerde. Schevers maakt installaties, muziek en performances. In 2004 staarde Schevers in een blauw- rood stuntpak met een gele ster op de buik urenlang naar een vlammende hoepel die hij midden in een Bredase singel had geplaatst. Als een soort pantoffelheld belichaamt hij – met de helm onder zijn arm – onvervulde belofte.

Dennis van Tilburg (Papendrecht,1975) is electronisch muzikant en componeert al meer dan tien jaar muziek voor theatervoorstellingen van onder meer The Lunatics, PeerGroup en danstheater AYA. Met multimedia collectief SNOW maakte hij verschillende installaties waaronder Goodlife waarin bezoekers werden opgenomen in een dansende menigte op een eindeloze dansvloer. Tijdens het Noorderzon festival 2006 was de try-out van zijn video-theatervoorstelling Ik hou van de stad maar soms produceert het teveel licht te zien dat dit jaar een vervolg krijgt.

KOFNIE, ZAP WEER DIE VONK
André Kok
Projectperiode 4 juli t/m 5 augustus 2007

Feestelijke afsluiting op zondag 5 augustus om 16.00 uur

Dit project wordt mede gefinancierd door de Mondriaanstichting en de Provincie Fryslân.