17 december 2006 t/m 7 januari 2007

LAST CHRISTMAS I GAVE YOU MY HEART

Performance Daan Samson

dagelijks te zien vanaf de stoep van het kunsthuis

opening: zondag 17 december 15:00 uur

Notenpaté voor Erik van Lieshout…

Kunstenaar Daan Samson viert dit jaar Kerstmis in Beetsterzwaag. In het Friese dorp toont hij een doorlopende kerstperformance. Vanaf de stoep van Kunsthuis SYB wordt een inkijkje gegund tijdens een besloten kerst-onderonsje. Door de ramen is te zien hoe een select aantal bekende namen uit de internationale kunstwereld wordt ondergedompeld in een sfeer van warme kerstluxe. Maar staat de toeschouwer hier inderdaad naar een diner tussen hoofdrolspelers uit het hedendaagse kunstcircuit te kijken?

De naamkaartjes op de kersttafel vertellen welke personen op de gastenlijst van het intieme kerstfeestje staan. Kunstliefhebbers herkennen direct de kunstenaarsnamen van Iris van Dongen, Erik van Lieshout, Barbara Visser en Jan de Cock. Maar houdt de Rotterdamse kunstenaar hier niet vooral zichzelf voor de gek? Het zijn namelijk niet werkelijk de gerenommeerde kunstenaars die hier een uitgebreid zesgangen diner geserveerd krijgen.

Daan Samson heeft een aantal willekeurige mensen getraceerd met exact dezelfde namen als zijn succesvolle collega’s. Deze groep individuen kreeg van de kunstenaar het verzoek om als gast te verschijnen tijdens deze uitzonderlijke performance. Aan de smaakvol gedecoreerde kersttafel zijn daarmee personen aangeschoven die daadwerkelijk luisteren naar de namen Barbara Visser, Iris van Dongen, Jan De Cock en Erik van Lieshout. Onder de tafelgenoten zijn echter geen andere kunstenaars aanwezig dan Daan Samson zelf. Wel blijken er een medewerkster aanwezig van een hogeschool te Rotterdam, maar ook een Belgische schrijver, een schoonheidsspecialiste uit Hoogvliet en de manager van een verfwinkel te Zoetermeer.

Het enige wat Daan Samson’s kerstgasten gemeen hebben, is dat zij allen naamgenoten zijn van succesvolle kunstenaars. En het is enkel vanwege deze namen dat het viertal is benaderd. Het zijn bijna ‘random’ geselecteerde burgers. En daarmee staan de door de ruiten turende toeschouwers eigenlijk naar zichzelf te kijken. Want ook zij hadden toevalligerwijs dezelfde naam kunnen hebben als een van de hoofdrolspelers uit de internationale kunstwereld. In dat geval had de uitnodiging van Daan Samson ook bij hen in de bus kunnen vallen.

Met dit kunstwerk speelt Daan Samson een spel met de zogenaamde marktwaarde van kunstenaarsnamen. De Rotterdammer toont op een ironische manier hoe deze persoonsnamen tot een soort merknamen zijn geworden. Het project sluit daarmee naadloos aan op zijn eerdere kunstwerken. Binnen zijn jonge oeuvre onderzoekt Daan Samson de werkingsmechanisme van de hedendaagse kunstwereld. Ook het element van kunst-sponsoring laat hij een rol spelen. Een groot aantal organisaties en bedrijven is door de kunstenaar bereid gevonden om kerstcadeaus voor zijn bijzondere gasten beschikbaar te stellen. Het publiek ziet schoonheidsspecialiste Barbara Visser bijvoorbeeld een jaarabonnement ontvangen voor het Stedelijk Museum in Amsterdam. Het klapstuk van de avond wordt echter gevormd door een bijzonder cadeau voor de naamgenoot van kunstenares Iris van Dongen. De Rotterdammer schenkt haar een prachtige zilveren ring.

Daan Samson laat zijn gasten lachen. Voorafgaand aan de paddenstoelennotenpaté wordt er met champagne getoast. Nadat het gezelschap zich uitgelaten tussen de kerstlichtjes heeft laten fotograferen, begeeft het zich richting de rijkelijk gedecoreerde kersttafel. Gedurende een weelderige avond wordt er genoten van onder meer paddenstoelen-noten paté, gepofte-knoflooksoep en een bombastische chocoladefontein. Wanneer de kerstgasten vervolgens de smaakvolle cadeaus van de kunstenaar beginnen uit te pakken, lijkt een en ander net zo gezellig als in de beroemde kerstvideo van Wham! Echte vrienden onder elkaar…

Op de uitnodigingskaart staan:
Barbara Visser, Jan de Cock (Be), Iris van Dongen, Erik van Lieshout en Daan Samson (op de voorgrond) (Fotografie: Frank Hanswijk)

LAST CHRISTMAS I GAVE YOU MY HEART…
Daan Samson
Projectperiode 17 december t/m 7 januari

Werkperiode: van 13 t/m 17 december 2006
De videoperformance is continu te bezichtigen.

Dit project wordt mede gefinancierd door de Mondriaanstichting en de Provincie Fryslân.