19 mei t/m 30 juni 2021

Lotte van der Woude: Anthonio Maria

Residency

In mei en juni is Lotte van der Woude te gast in Kunsthuis SYB. Tijdens haar verblijf in SYB doet Lotte onderzoek naar de geschiedenis van de Friese scheepvaart aan de hand van haar eigen schip, de Anthonio Maria uit 1905 en haar familiegeschiedenis. 

SYB is ieder weekend geopend van 13:00 – 17:00 uur
Eindpresentatie: zondag 27 juni om 15:00 (graag aanmelden per e-mail)
Tijdens de eindpresentatie geeft Lotte een introductie bij haar onderzoek en werk. 

Lotte is opgegroeid op de Anthonio Maria en werd twee jaar geleden eigenaar van het schip. De Anthonio Maria was in slechte conditie en is afgelopen jaar grondig gerestaureerd door een werf in Heerenveen. Voorafgaand aan de verbouwing vond ze in de machinekamer een plastic zak met oude foto’s. Het bleken familieportretten te zijn. Na onderzoek kwam Lotte erachter dat zowel het schip als zijzelf verbonden zijn aan een zeer oude schippersfamilie uit Heerenveen, Jubbega, Sneek en Hindeloopen; de familie Eijer en Van der Woude.

De komende 6 weken is Kunsthuis SYB een podium van oude schippersverhalen. Lotte onderzoekt met hulp van het Fries Scheepvaart Museum in Sneek de geschiedenis van haar schip als zeilschip, motorschip en de huidige functie als woonboot. Ook zal ze familieleden en andere betrokkenen interviewen over de geschiedenis van het schip en de Friese scheepvaart. De huid van de Anthonio Maria wordt gelezen als een sociaal-politieke geschiedenis die begon in ijzer, verbonden door klinknagels, en eindigde in gelast staalwerk. Een huid getekend met sporen van menselijke onoplettendheid, woeste vaartochten en soms eindeloze wrijving van hetzelfde. Lotte verwerkt haar onderzoek daarom niet alleen in audio- en videofragmenten, maar ook in een sculpturale installatie.

Over de kunstenaar
Lotte van der Woude (Amsterdam, 1986) is afgestudeerd als politicologe en beeldend kunstenaar. Als kind van twee theatermedewerkers zat zij vaak vanaf de zijkant van het toneel de uitvoering te bekijken. De voorstelling was voor haar altijd tweeledig: enerzijds op het podium en anderzijds wat zich gelijktijdig achter de coulisse afspeelde. Tegenwoordig maakt Lotte experimentele documentaires waarbij zij het proces voorafgaand aan de voorstelling tot hoofdact maakt. Het is haar doel om een zichtbaar eindresultaat niet als vaststaand gegeven te zien, maar als een tot stand gekomen overeenkomst van verschillende belangen of in sommige gevallen een uitkomst van een historisch proces. Lotte laat in haar werk zien hoe een voorstelling is opgebouwd en hoopt daarmee een podium te bieden aan de feilbaarheid van onderliggende besluitvormingsprocessen.

Oproep
Voor haar onderzoek is Lotte op zoek naar mensen die iets kunnen vertellen over het schippersverleden van de familie Eijer en Van der Woude. Heeft u meer informatie? Neem dan contact op met Lotte van der Woude: lottevanderwoude@gmail.com.

Dit project wordt mogelijk gemaakt door: