6 mei t/m 10 juni 2003

MAANDAG WASDAG

Residency Hinnie Steenbruggen

De voorjaarsschoonmaak krijgt in Kunsthuis Syb een andere gestalte dan wij gewend zijn. Op sobere, poëtische wijze verkent Hinnie Steenbruggen in de maand mei de betekenis van schoonmaken en wassen. Bij haar zoektocht beperkt zij zich niet louter tot de ruimte van het Kunsthuis, maar zal zij ook de inwoners van Beetsterzwaag betrekken. Deze samenwerking mondt uit in een performance op maandag 9 juni, tweede Pinksterdag, waarbij de gehele Hoofdstraat wordt omgetoverd tot publieke waslijn. Tussen 13:00 – 17:00 uur zal de was van omwonenden feestelijk wapperen in de straat. Hiermee wordt de afsluiting van de tentoonstelling gemarkeerd en een laatste kans geboden om het werk van Steenbruggen te zien.

De was laat zich lezen als een verhaal. Het laat zien waar iemand woont, hoe oud iemand is en waar iemand zijn geld aan uitgeeft. Het toont bovendien de cyclus van het leven, van dag tot week, van maand tot seizoen en van leven tot dood. Aan de andere kant is het wassen een manier om juist bepaalde tekenen te verhullen, door ze letterlijk weg te poetsen. Het wassen kan dan ook gezien worden als een poging tot censuur. Het blijft echter een poging. Immers de sporen van de identiteit kunnen wel uitgewist worden, maar de identiteit zelf niet. Het is schone schijn.

Voor de tentoonstelling Maandag Wasdag in Beetsterzwaag maakte Steenbruggen een aantal ruimtelijke werken die ingaan op bovenstaande thematiek. Zij gaat in op de wijze waarop wij ons dingen en plekken eigen maken, en op de wijze waarop wij ons van elkaar trachten te onderscheiden. Hiervoor maakt zij gebruik van alledaagse materialen zoals een fotokopietje, een laken, wat krijt, of een zinken teil.

Hinnie Steenbruggen is in 2002 afgestudeerd aan academie Minerva. In haar ruimtelijk werk en foto’s staat de zoektocht naar identiteit centraal. De identiteit manifesteert zich voor haar in de onopvallende aspecten van het leven van alledag.De manier waarop mensen zich dingen en plekken eigen maken en waarop mensen zich van elkaar onderscheiden, fascineert haar. Zij gebruikt alledaagse materialen en creëert hiermee herkenbare, poëtische werken.

Hinnie Steenbruggen ontwikkelde het project Maandag Wasdag op uitnodiging van Wendel ten Arve.

MAANDAG WASDAG
Hinnie Steenbruggen
curator Wendel ten Arve
Projectperiode 6 mei t/m 10 juni 2003