21 september t/m 23 oktober 2005

MAFF EN SYB

Residency Rob Donkers, Hannah Talbot

Van 21 september tot en met 23 oktober vindt in Kunsthuis SYB het Artist-in-Residence (AiR) project van het Media Art Festival Friesland plaats. Uit uitgebreide inzendingen hebben het Media Art Festival Friesland en Kunsthuis SYB twee kunstenaars geselecteerd om hun vervolgens tot hun verrassing uit te nodigen voor een samenwerkingsperiode in Kunsthuis SYB.

Vol enthousiasme hebben Rob Donkers (Rotterdam) en Hannah Talbot (London) de uitnodiging aangenomen voor het AiR-project. Ter voorbereiding hebben Donkers en Talbot ieder een eigen project opgezet. Ten tijde van de artist-in-residency in Kunsthuis SYB zullen ze hun project verder ontwikkelen en de interactie met elkaars werk aangaan om zo te komen tot een totaalinstallatie.

Donkers werkt aan De Koekoeksklub: realtime concerten door gerobotiseerde koekoeksklokken die ieder kwartier zullen gaan plaatsvinden. Elke koekoeksklok heeft een eigen karakter, is gevoelig voor het geluid van de andere klokken en zal door het ‘gedrag’ van de andere klokken meer of minder enthousiast meegaan in de toon, die de ‘eerste’ klok zet. Zo zullen er steeds weer nieuwe composities ontstaan.

Talbot richt zich in haar project Odd Fascinations of Unexpected Angst’ op de lokale gemeenschap van Beetsterzwaag. Door middel van interviews en het organiseren van workshops gaat zij thema’s als bezorgheid en angst in lichaamstaal en menselijke stem onderzoeken. Uiteindelijk wil Talbot binnen Kunsthuis SYB aan de hand van de uitkomsten van haar onderzoek een installatie realiseren waarin door middel van licht, geluid, video en performances een totaalervaring voor de bezoeker wordt gecreëerd.

De kunstenaars worden bij de technische ontwikkeling van hun project ondersteund door Academie Minerva en het Frank Mohr Instituut te Groningen.

Rob Donkers (Gouda, 1977) studeerde cum Laude af aan de aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam in de studierichting Interactieve Multimedia. Sinds Rob Donkers afstudeerde in januari 2005 stortte hij zich op het real-time besturen van beeld, geluid en mechanische objecten. Vaak is dit in de vorm van een performance of installatie. Zijn afstudeerproject Wolk was te zien op verschillende exposities in Rotterdam, zoals Splendid Immersion in V2. Rob Donkers is medeoprichter van het Rotterdamse kunstenaarscollectief 113b dat zich bezighoudt met hedendaagse kunst en ‘exposeert’ vooral op feestelijke evenementen.

Hannah Talbot (Winchester, 1981) studeerde in 2004 cum laude af aan de Universiteit in Brighton, afdeling Dans en Visuele Kunst. Hannah Talbot ontving de Burt Brill, Carden en The Nagoya Award voor uitmuntend artistieke prestaties. In februari 2005 werd de installatie A Family Saga Episode One opgemerkt tijdens de National Review of Life Art. Dit resulteerde in de uitnodiging voor het festival in 2006 in de Tramway Venue te Glasgow. Samenwerkingsprojecten omvatten de tentoongestelde installatie In Limbo (2003) op de Universiteit van Brighton en performance The Peach and the Pair (2003) en Resolution! (2005), vertoond tijdens het Tilburgse Dansfestival. Hannah Talbot’s werk breidt zich tegenwoordig uit naar een samenwerking met Blast Theory, een internationaal bedrijf in visuele kunst dat zich bezighoudt met nieuwe media en technologieën.

MAFF & SYB
Rob Donkers en Hannah Talbot
Projectperiode 21 september t/m 23 oktober

Expositieperiode 18 t/m 23 oktober van 13.00 – 17.00 uur
Feestelijke opening 16 oktober om 16.00 uur

Dit project wordt mede gefinancierd door de Mondriaanstichting en de Provincie Fryslân.