24 mei t/m 19 juni 2005

MOEILIJK LICHAAM – We Act Normal II

Residency Loes Groothuis, Elaine Vis

Vorige maand sloten Loes Groothuis en Elaine Vis een project af in kunstenaarsinitiatief Hotel Mariakapel in Hoorn. Op dat moment was de beeldende dialoog tussen de kunstenaars juist op gang gekomen. Kunsthuis Syb biedt hen de kans om tijdens Moeilijk Lichaam / We Act Normal II een vervolg te formuleren op hun presentatie in Hoorn.

De kunstenaars kennen elkaar al geruime tijd en voelen ondanks hun radicaal verschillende werkwijze verwantschap in hun werk. Vis maakt conceptuele installaties, veelal op locatie en verspreid over de hele wereld terwijl Groothuis figuratief schildert in haar atelier in Hoorn. De komende werkperiode verwachten de kunstenaars door te gaan met een intensieve uitwisseling van standpunten en het vinden van beeldende raakvlakken. ‘In onze cultuur, waarin winnaars, competenties en het behalen van doelen voorop staan, is het aanvaarden van menselijk onvermogen overschreeuwd’. Samen, maar op volstrekt eigen wijze, willen Vis en Groothuis de schoonheid van dit onvermogen laten zien.

Door de weeks zijn Groothuis en Vis aan het werk in het Kunsthuis. Ieder weekend presenteren zij hun voortgang aan het publiek. Tijdens de afsluiting van hun verblijf in Kunsthuis Syb op zondag 19 juni vertellen de kunstenaars meer over de achtergrond van hun werk aan de hand van een dialezing.

Elaine Vis (Eindhoven, 1954) werkt al reizende vanuit uitvalsbasis Utrecht. Haar materiaal loopt uiteen van bijenwas en pigment waarmee zij realistische nabootsingen van rauw vlees produceert tot conceptuele uitspraken in lichtbakken, overvloeiende dia’s en film. Door haar reizen toetst zij steeds haar visie op onze culturele en religieuze achtergrond. Haar beelden zijn een neerslag van vragen die zij aan zichzelf en aan onze cultuur stelt. Vis exposeert regelmatig in Keulen. Haar werk was verder te zien in onder meer TENT. Rotterdam en in galeries in Rotterdam, Thailand en Shanghai.

Loes Groothuis (Drachten, 1961) werkt continu aan een zelfgemaakte wereld met haarzelf als hoofdpersoon. De schilderijen gaan over haar dromen en kwetsbaarheid en over de manier waarop de mens in staat is om het leven het hoofd te bieden. Zij studeerde eind jaren tachtig aan de Rijksacademie. De laatste jaren was haar werk onder meer te zien bij Outline Amsterdam en op verschillende plaatsen in Noord Holland.

MOEILIJK LICHAAM / We Act Normal II
Loes Groothuis en Elaine Visi
Projectperiode 24 mei t/m 19 juni

Feestelijke afsluiting en diapresentatie op zondag 19 juni om 15.00 uur

Dit project wordt mede gefinancierd door de Mondriaanstichting en de Provincie Fryslân.