18 mei t/m 28 juni 2011

NOCATION

Samenwerking Piet Zwart Instituut

Voor het project Nocation, een samenwerking met PIET ZWART INSTITUTE, Rotterdam, verwordt Kunsthuis SYB tot een laboratorium voor educatie en actieve reflectie. Met als uitgangspunt het aftasten van de parameters van het fenomeen artist-in-residency, neemt een groep studenten zijn intrek in SYB. De locatie en het gebied scheppen hierbij de randvoorwaarden voor het ontwikkelen en produceren van werk.

Nocation is een zoektocht naar methoden om door te dringen tot een bepaalde locatie, deze te scannen, informatie te vergaren, kennis te produceren en die over te brengen op een lokaal publiek. Hoe verhoudt je je als kunstenaar bijvoorbeeld tot een nieuwe of andere locatie? Is de dialoog die de artist-in-residence aan hoort te gaan met de plek, de flora en fauna, historische lokale of regionale tradities, een gedwongen constructie, een nauw raamwerk of juist een prikkelende uitdaging? De titel Nocation behelst nog een andere onderzoeksvraag, namelijk of residency programma’s slechts fungeren als een vorm van toerisme, vakantie of vrijetijdsbesteding.

Als voorbereiding op Nocation bracht de groep studenten een bezoek aan SYB, waar zij hun ervaringen met de omgeving in kaart brachten, als instrument voor het toekomstige project. Tevens bediscussieerden zij in het Van Abbemuseum de termen locatie en grondgebied in het werk van kunstenaars als Robert Smithson en Farred Armaly. Ook besteedden zij aandacht aan de vraag op welke manieren het kunstinstituut als residency kan fungeren.

In Nocation woont een kleine groep studenten in vier sessies van elk een week in SYB. Zij werken, individueel of gezamenlijk, aan het project. In de vijfde week komen alle deelnemers bijeen om een presentatie te maken waarin verschillende strategieën en benaderingen worden opgenomen.

De deelnemende kunstenaars zijn: Anna Okrasko, Anouchka Oler, Bernd Krauß, Catarina de Oliveira, Deniz Unal, Edward Clive, Edmund Cook, Frode Markhus, Jane Fawcett, Kirsty Roberts, Lars Brekke, Linda Quinlain, Se Ra Park, Serena Lee, Toon Fibbe.

NOCATION
Piet Zwart Institute, Master of Fine Art Program, Willem de Kooning Academy Rotterdam University
Projectperiode 19 mei t/m 28 juni 2011

Dit project wordt mede gefinancierd door de Mondriaanstichting, het Piet Zwart Intituut en Provincie Friesland.