14 augustus 2022

Onkruidenier: Oogst van de toekomst

Feestelijke afsluiting

Foto: Marleen Annema

Kom zondag 14 augustus naar het Fries Museum voor de feestelijke afsluiting van SWIET – SWIT, een installatie van kunstenaarscollectief de Onkruidenier. 

Deze feestelijke afsluiting is onderdeel van drieluikactiviteit en ideaal voor gezinnen, geschiedenis-, wetenschaps- en natuurliefhebbers, wandelaars en iedereen die geïnteresseerd is in het lokale landschap.

Na 100 dagen Arcadia maakt de Onkruidenier de balans op met een presentatie in de hal: welke vondsten zijn er opgedaan en welke open vragen blijven aanwezig in het SWIET – SWIT onderzoek? De Onkruidenier vertelt over de verschillende landschappen die ze hebben bezocht, waarna we verder duiken in de verbeelding en ons nieuwe scenario’s voorstellen waarin we de zee weer leren omarmen. Daarbij zal het zoet-zout onderhoudsteam hun meest leerzame ervaringen delen uit 100 dagen onderhoud. Families kunnen gedurende de middag drijvende rijstakkers bouwen en bereiden zich al dobberend voor op een zilte en natte toekomst.

programma
13:00 – 16:00 uur: Drijvende rijstakkers bouwen voor gezinnen
13:15 – 14:15 uur: Presentatie in de hal door de Onkruidenier
15:00 – 16:00 uur: Zoet-Zout onderhoud

locatie: hal in het Fries Museum
kosten: gratis, excl. museumentree

reserveer je plek via het ticketsysteem van het Fries Museum, door te kiezen voor 14 augustus

Achtergrondinformatie:
Eind 2020 verbleef de Onkruidenier 6 weken in Kunsthuis SYB voor het Friese deel van hun onderzoek SWEET – SWEAT. Gedurende deze periode verkende het collectief de relaties tussen lichaam, taal en het omliggende landschap. Tijdens vele wandelingen rondom Beetsterzwaag zocht het collectief naar sporen van de zee. Het onderzoek leidde tot een nieuw beeldend werk dat momenteel staat opgesteld in de entreehal van het Fries Museum gedurende Arcadia. Het werk speculeert over de toekomst van het Friese polderlandschap.